Свега 11 одсто радника у РС ради у страним компанијама :: Semberija INFO ::

 

Свега 11 одсто радника у РС ради у страним компанијама


FOTO: Ilustracija
Стране компаније у Републици Српској запошљавају на дан 14. новембар 33.087 радника, подаци су Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге РС (АПИФ).
Према посљедњим информацијама Завода за статистику Републике Српске из јула ове године, у марту је у Републици Српској било запослено 290.237 особа, што значи да за стране компаније у Српској ради 11,4 одсто укупног броја радника.
Ово значи да сваки девети радник у Републици Српској ради за страну компанију.
Како пише у подацима АПИФ-а које су доставили "Независним новинама", на 1. новембар ове године су регистрована 2.722 пословна субјекта која су основале стране компаније у Српској.
"На исти датум 2022. године у Републици Српској је било регистровано 2.419 пословних субјеката из иностранства", наводи се у подацима.
У Републици Српској послују фирме чији су оснивачи из Србије, Словеније, Италије, Хрватске, Аустрије, Њемачке, Кине, Турске, Руске Федерације и Швајцарске.
"Дјелатности које обављају фирме из иностранства су: савјетовање које се односи на пословање и остало управљање, неспецијализована трговина на велико, производња електричне енергије, рачунарско програмирање, инжењерске дјелатности и с њима повезано техничко савјетовање, изградња стамбених и нестамбених зграда, дјелатности управљања фондовима, трговина на велико дрветом, грађевинским материјалом и санитарном опремом, агенције за рекламу и пропаганду и посредовање у трговини разноврсним производима", пише у подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге Републике Српске.
Драгана Кокот, генерална секретарка Привредне коморе РС, каже да је свакако пожељно да тренд запошљавања од стране иностраних компанија буде већи, али је извјестан проблем недостатка радне снаге.
"Недостатак радне снаге је горући проблем у привреди Српске. Привредна друштва која послују имају велики проблем са питањем радне снаге. Све више се тражи начин да се уведе страна радна снага на наше тржиште. Оно што би ријешило овај проблем јесте увођење нових технологија и аутоматизација процеса у привреди. То је свакако и пожељно због оптимизације пословања, економичности пословања и боље продуктивности у самим привредним друштвима. Ово би олакшало и људима који раде на модернијим машинама или у модернијим процесима рада јер им олакшава посао. Са друге стране, доводи до напретка радне снаге, обучавају се, унапређују своје вјештине", нагласила је Кокот.
Синиша Пепић, доктор економске дипломатије, каже за "Независне новине" да подаци о запошљавању око 11% радника од стране страних компанија у Републици Српској показују одређени ниво страног инвестирања и присуства на тржишту рада.
"Оцјењивање да ли су ови подаци добри или не зависи од различитих фактора, укључујући економске циљеве, друштвене аспекте и политичке околности. Ако постоји тренд раста у инвестицијама и запошљавању од стране страних компанија, то би могло указивати на повољно пословно окружење и интерес инвеститора. Међутим, важно је узети у обзир ширу слику, укључујући и дугорочну одрживост тих инвестиција, користи за локалну економију и радну снагу. Већи тренд инвестирања и запошљавања од стране страних компанија могао би бити могућ уколико се одрже стабилни економски услови, унаприједе пословне политике и понуде додатни подстицаји инвеститорима. Међутим, ово је сложено питање које зависи од много фактора, укључујући глобалне економске трендове и политичке околности који у овом тренутку нису повољни за све земље региона", објаснио је Пепић.
 
(Независне)