САД увела санкције Петру Ђокићу :: Semberija INFO ::

 

САД увела санкције Петру Ђокићу


Foto: Glas Srpske

Министарство финансија САД увело је санкције тројици званичницима Републике Српске, међу којима је и Петар Ђокић, министар рударства и енергетике Републике Српске.

На листи су нашли и Саво Цвијетиновић, члан Извршног одбора СНСД-а те Душко Перовић, дугогодишњи шеф представништва Српске у Москви.

У саопштењу Министарства наведена су имена укупно 10 појединаца из земаља западног Балкана, а уопштено је описано да су уведене због "корупције и малигног утицаја".

Према тексту саопштења, Ђокићу су уведене санкције због потписивања споразума са Хрватском у вези са изградњом цјевовода од руске рафинерије у Хрватској до Брода, што САД сматрају "антидејтонским понашањем".

Цвијетиновићу су уведене санкције јер је представник компаније "БН инжењеринг", чији је власник бивши замјеник шефа војног ваздушног транспорта Оружаних снага Русије и која је омогућила слање хеликоптерских мотора произведених у Украјини у Русију.

САД терете Перовића због "лобирања" за састанке предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Русије Владимира Путина.

На списку се налази још неколико имена са простора Балкана, а међу њима су Бранислав Мићуновић и Миодраг Давидовић из Црне Горе и Миша Вацић и Ненад Поповић из Србије.

(Глас Српске)