Субвенција за куповину е-аута је повластица богатима :: Semberija INFO ::

 

Субвенција за куповину е-аута је повластица богатима


Влада ФБиХ је прије неколико дана донијела одлуку којом се у сврху подстицаја за куповину електричних аутомобила одобрава 498.000 КМ у виду субвенције за 89 нових возила на електрични погон.

Како је прошле године речено, субвенција за куповину једног електричног аутомобила износила је 10.000 КМ.

"Федерално министарство енергије, рударства и индустрије ће са корисницима финансијског подстицаја склопити уговоре о додјели подстицаја, са дефинисаним правима и обавезама уговорних страна, а корисницима који закључе уговор са Федералним министарством средства ће бити уплаћена на њихове рачуне", писало је у саопштењу Владе ФБиХ прије неколико дана.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у 10 мјесеци ове године увезено је 208 електричних аутомобила који су коштали 16.203.953 КМ рачунајући плаћене дажбине.

То значи да је просјечна вриједност увезеног електричног аутомобила око 78.000 КМ.

Ипак, ову цифру новца само ријетки могу издвојити како би купили аутомобил, посебно у ситуацији високе инфлације и поскупљења свих основних животних намирница.

Адмир Арнаутовић, предсједник Клуба потрошача Средње Босне из Травника, сматра да су електрични аутомобили скупи, те да ову субвенцију у Федерацији БиХ добијају вјероватно само богатији грађани.

"Још нема хибридних половних возила која би била јефтинија. Ова помоћ је само повластица за богате који себи могу приуштити скупа нова возила. Већина грађана то не може. Видим предност и корист ових субвенција са еколошке стране, али обични грађани неће моћи ни у блиској будућности да то себи купе", казао је Арнаутовић.

Према његовим ријечима, ова средства би се у условима високе инфлације и у мору поскупљења основних животних намирница могла боље искористити.

"На примјер, могло би се најугроженијим корисницима субвенционирати гријање, или да се пензионерима или другим угроженим категоријама директно помогне кроз смањење цијена одређених производа, те да се њима омогући да у одређеним продавницама купују производе по нижим цијенама", нагласио је Арнаутовић.

Економиста Игор Гавран каже да Влада ФБиХ има много значајнијих приоритета, али да је у прилично комотној позицији због рекордних јавних прихода, тако да ова субвенција не умањује значајније њене опције за помоћ угроженим категоријама.

"Не може бити изговор да не помажу никоме другом и свеједно би требали ангажовати додатна средства за подршку привреди и грађанима. Али реално је да је потребно потицати транзицију на електрична возила, у чему већ јако заостајемо и пријети нам или да постанемо поново отпад за остатак свијета када се возила на бензински/дизел погон буду забрањивала свугдје или велики шок када одједном само електрична возила буду дозвољена", наводи Гавран.
Сматра да, по његовом мишљењу, Влада ФБиХ гријеши што само даје субвенцију за куповину возила умјесто да рјешава много већу препреку за њихову адаптацију - инфраструктуру за пуњење возила.

"Никаква субвенција не може учинити ова возила атрактивнијим ни богатима ни сиромашнијима ако се чак и у Сарајеву или Бањалуци број било каквих пуњача може избројити на прсте једне, евентуално двије руке, а брзих пуњача уопште нема или су раритет. Велики дио овога проблема се може ријешити и без икаквих буџетских издвајања, већ само унапређењем регулативе и олакшањем приватном сектору да инвестира у развој инфраструктуре. А наравно, јавне електропривреде могу и зарадити на томе временом. Потребно је много више средстава за помоћ привреди и грађанима и то је већи приоритет, али ипак морамо мислити и на транзицију према електричним возилима као и цијели свијет", истиче Гавран.

(Независне)