Саопштење Начелника пет мајевичких општина у вези са деминирањем у оквиру пројекта "Мајевица без мина" :: Semberija INFO ::

 

Саопштење Начелника пет мајевичких општина у вези са деминирањем у оквиру пројекта "Мајевица без мина"


На овај начин желимо истакнути важност акције деминирања која се већ више од годину дана проводи у пет општина/опћина на подручју Мајевице (Челић, Лопаре, Сапна, Теочак и Угљевик). Ова иницијатива носи назив "Мајевица без мина" и покренута је захваљујући значајним финанцијским средствима која је Влада Њемачке одобрила за ту сврху 2022. године, након што је препознала заједнички труд и напоре ових пет локалних заједница у циљу унапређења туризма као јединствен примјер међуентитетске сурадње и заједничке визије боље будућности.

На основу података Центра за уклањање мина БиХ (БХ МАЦ) из 2022. године, односно прије почетка имплементације пројекта, укупна прелиминарна сумњива површина од мина је била 30.499.511 м2 (Челић са 9.503.040 м2, Лопаре 4.830.000 м2, Сапна са 13.820.771 м2, Теочак 1.940.000 м2 и Угљевик 405.700 м2). До почетка октобра 2023. године, постигнути су значајни резултати у свим пет локалних заједница и очекује се да би до краја 2024. године свих пет локалних заједница требале у потпуности бити ослобођене од мина, што је кључни предуслов за развој, инвестиције и бољу перспективу за останак младих људи.

Желимо још једном нагласити улогу и важност партнера и захвалити Влади Федералне Републике Њемачке на препознавању и рјешавању нашег заједничког највећег проблема. Посебно захваљујемо Војном аташеу Амбасаде Њемачке у БиХ, пуковнику Франз-Јосефу Нолтеу, који је препознао вриједност нашег заједничког рада, покренуо читав процес, уложио велико вријеме и труд у прикупљање свих потребних података и представио наш проблем својој Влади као вриједан рјешавања.