Урсула фон дер Лајен противи се 'присилном расељавању' Палестинаца :: Semberija INFO ::

 

Урсула фон дер Лајен противи се 'присилном расељавању' Палестинаца


Фото: Платформа X

Извор: Фена (Ј.К.) / БХРТ

Предсједница Еуропске комисије Урсула фон дер Лајен потврдила је у суботу да се противи "присилном расељавању" Палестинаца након састанка с египатским предсједником Абделом Фатахом ал-Сисијем у Каиру, у контексту рата између Израела и Хамаса у Гази, јавља ХРТ.

- Разговарала сам о актуалној хуманитарној кризи у Гази с предсједником Сисијем и захвалила Египту на улози у пружању и олакшавању доставе хуманитарне помоћи угроженим Палестинцима, написала је Фон дер Лајен на X-у.

- Слажемо се у погледу начела ненасилног расељавања Палестинаца и политичког хоризонта који се темељи на рјешењу проблема стварањем двију држава, израелске и палестинске - додала је. 

Предсједница Еуропске комисије потом је отишла на Синај, објавио је гувернер регије која граничи с Израелом и Газом.

Додао је да је "она затим посјетила зрачну луку Ел-Ариш, да ће отићи до пријелаза Рафах, прегледати хуманитарну помоћ и посјетити озлијеђене Палестинце у болницама" у овој источној египатској регији.

Управо у тој зрачној луци тједнима се гомилала међународна помоћ прије него што је стигла до Рафаха, јединог пута према све мањем, опустошеном палестинском територију.

- Да бисмо ојачали односе, ангажират ћемо се на стратешком партнерству - рекла је Фон дер Лајен.

Године 2022., за њезина посљедњег посјета, ЕУ, Израел и Египат потписали су меморандум о разумијевању у опскрби Еуропе природним плином.

Каиро је посљедњих година уложио милијарде у природни плин и жели постати велики извозник.