Предсједник бораца Србије и Републике Српске о посјети патријарха Порфирија Фочи :: Semberija INFO ::

 

Предсједник бораца Србије и Републике Српске о посјети патријарха Порфирија Фочи


По ријечима мр Игора Брауновића, предсједника бораца Србије и Републике Српске, посјета патријарха Порфирија Фочи је „велики дан за мученичку, али и јуначку Фочу и Митрополију дабробосанску".
 
-Наш духовни родитељ, који са собом носи огромну духовну и интелектуалну снагу, донио нам је велику љубав, прије свега ону према Христу, али и свима нама’’, каже мр Брауновић.

 -Зато је ово био велики празник и то на велики празник Светог Јована Златоустог. Патријарх је, каже мр Брауновић, како је и сам рекао у Фочи се молио за разумијевање, мир, међусобно општење свих људи, без обзира ко су и на који начин се обраћају Богу”.
 
-Ове ријечи нашег првоархијереја све говоре о њему, о нама, о нашој мајци Цркви, о нашем роду. Христов пут је наш пут, то је пут којим је ходио, за понос и благодет свим генерацијама, и наш Свети Сава.Вјерујући народ, који са великим поштовањем и љубављу, дочекао патријарха Порфирија свједочи да и прије и током и после лутургије зна, жели, хоће и може да буде чвсрт и снажан духовно, што је важан предуслов да се суочима и са највећим невољама. Патријарх, каже мр Брауновић, „врло радо говори да су његови коријени у Републици Српској, која му је у срцу, и гдје долази често, што овдашње људе чини срећним и духовно, не само испуњенијим, већ и јачим.

 -Свака ријеч нашег патријарха је, и у храму и ван њега, је златоуста и сами га је Бог послао на тај дан у нашу Фочу међу нас -поручује Брауновић, посебно срећан што је поглавар Цркве рекао да је, не само он, већ читав Сабор СПЦ увек на располагању нашем народу у Републици Српској и да ће да долази често и у Фочу и у друге дијелове Републике Српске.