НАТО претвара Европу у војну базу :: Semberija INFO ::

 

НАТО претвара Европу у војну базу


Извор: Глас Српске

БАЊАЛУКА - Уколико буде усвојена идеја о формирању такозваног војног Шенгена, који би омогућио лакши и бржи транспорт НАТО војне опреме и наоружања, он би вјероватно поред централноевропских обухватио и балканске просторе Србију, Сјеверну Македонију, БиХ па и КиМ.

Каже ово за “Глас Српске” генерал-мајор у пензији и бивши начелник Управе за стратегијско планирање Војске Србије Божидар Форца, коментаришући недавне изјаве начелника логистичке команде НАТО савеза генерал-потпуковника Александра Солранка, да превише бирократије омета кретање војних трупа ове алијансе широм Европе те да је стога неопходно увести “војни Шенген”. Национални прописи европских земаља тренутно не дозвољавају брзо пребацивање трупа, али би “војни Шенген”, како сматрају у НАТО-у, могао да ријеши тај проблем.

Према ријечима Форце, НАТО на овај начин жели створити услове за неометан транспорт наоружања и војне опреме и кроз државе које нису чланице, без задржавања и без контрола. Каже да се ради о приједлогу који је први пут изнесен још 2017. године од стране тадашњег команданта америчких оружаних снага у Европи Бена Хоџиса, али и да је ова идеја већ постоји у НАТО плановима и документима, а прије свега у оном названом “Отворене границе”, конципираном прије пар година. 

Након одласка Хоџиса са функције идеја је бачена у запећак, али ју је сукоб у Украјини поново оживио. НАТО се на овај начин, сматра Форца, жели што боље припремити за евентуални рат са Русијом и примјену члана пет Повеље НАТО савеза о колективној одбрани. У том контексту подсјећа и на недавну изјаву НАТО генерала Александра Солранка, који је истакао како “истиче вријеме” те да оно што “НАТО не уради у мирнодопско вријеме неће бити спреман у случају кризе или рата”.

- Сада вероватно желе да искористе посијани страх од Русије, али велико је питање како ће се према овом питању поставити Словачка, Мађарска, Турска, али и још неке друге европске земље - каже Форца. 

Сматра и да ће уколико овај план ипак заживи у пракси сигурно обухватити и оне државе које нису чланице НАТО савеза, али су у Партнерству за мир, попут Србије, али и БиХ. Србија се потписивањем Дејтонског споразума и Анексом Б, обавезала на пропуштање конвоја НАТО-а за потребе мировне мисије, прије свега у БиХ, а касније на КиМ, а усвојили је и СОФА споразуме, као и ИПАП о брзом премјештању трупа. Исте је својевремено аминовао, односно потписао Вук Драшковић, као министар иностраних послова.

Када је у питању БиХ, Форца каже да би у њеном случају могло бити много проблема, због дијаметрално супротних ставова који имају званичници Републике Српске и ФБиХ, када је у питању однос према овом војном савезу.

- Идеја о “војном Шенгену” још увек је на дугом штапу, али то не значи да неће бити нових и већих притисака на Београд и Бањалуку да спусте гард и повинују политици коју води овај војни савез - поручио је Форца.

Професор доктор Митар Ковач, генерал-мајор у пензији и директор Евроазијског безбедносног форума из Београда, каже да је НАТО посљедњих неколико година опасно милитаризовао Европу. Наводи и да су ови простори интересантни за САД и водеће земље НАТО-а, јер се са Балкана војне трупе НАТО-а могу пребацити било гдје.

- Због тога се праве и неки аутопутеви које великим делом финансирају моћне НАТО државе. Такав је и аутопут Ниш - Мердаре, који од луке Драч, преко Албаније и преко територије КиМ излази на аутопутеве у централној Србији, а онда иде даље, било где у Европу. Такође, одатле може да иде и ка истоку у Бугарску, Румунију и Украјину - каже Ковач, додајући како је то лоше за Србију, али и за Српску, које покушавају да буду неутралне у овом необјављеном рату САД, односно НАТО савеза и Русије.