Уставни суд: Шмит нема право да се уплиће у законе у Српској :: Semberija INFO ::

 

Уставни суд: Шмит нема право да се уплиће у законе у Српској


Foto: Capital
Извор: Независне новине

БАЊАЛУКА - Уставни суд Републике Српске оцијенио је да Устав Републике Српске ниједном својом одредбом не предвиђа могућност да високи представник интервенише у законодавни поступак у Републици Српској, који, поред усвајања закона, укључује и доношење указа којим се закон проглашава.

Саопштено је то из Уставног суда Републике Српске, који је данас одржао 305. сједницу.

Уставни суд је на данашњој сједници одлучио да се не прихвата иницијатива за оцјењивање уставности Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске и Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

"Уставни суд је, наиме, утврдио да Народна скупштина Републике Српске усвајањем и достављањем наведених закона на проглашавање и њихово објављивање у 'Службеном гласнику Републике Српске', те да предсједник Републике Српске доношењем указа, нису повриједили Уставом Републике Српске утврђени поступак доношења закона, због чега је Суд оцијенио да су оспорени закони, у погледу поступка њиховог доношења, у сагласности са Уставом Српске", наводи Уставни суд.

Како се у саопштењу додаје, у односу на чињеницу да је високи представник за БиХ (Кристијан Шмит, којег Српска не признаје за високог представника), донио Одлуку којом се спречава ступање на снагу оспорених закона, Уставни суд је констатовао да високи представник за БиХ није институција уставноправног поретка Републике Српске, те да није могуће вршити оцјену уставности законодавног поступка са аспекта тих аката, тј. у односу на њих.

Иначе, Уставни суд је на данашњој сједници донио и одлуке којима није прихватио иницијативе за покретање поступка за оцјењивање уставности Закона о обавезном здравственом осигурању, Закона о здравственој заштити, Закона о заштити становништва од заразних болести, Закона о премјеру и катастру Републике Српске, Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске и Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, односно за оцјењивање уставности и законитости оспорених појединих подзаконских нормативних аката.