Блинкен у Тел Авиву: Примирје између Израела и Хамаса даје резултате :: Semberija INFO ::

 

Блинкен у Тел Авиву: Примирје између Израела и Хамаса даје резултате


Извор: CNN/Фена (Б.Е.Г) / БХРТ

Амерички државни секретар Ентони Блинкен стигао је данас у Тел Авив гдје ће се састати с израелским лидерима да би би разговарали о продужењу привременог примирја између Израела и Хамаса и повећању хуманитарне помоћи Појасу Газе, наводи "CNN". 

Очекује се да ће Блинкен, који иде у своју трећу посјету регији од напада Хамаса на Израел 7. октобра, такође посјетити окупирану Западну обалу, гдје ће се вјероватно сусрести с палестинским предсједником Махмудом Абасом.

"Гледајући у наредних неколико дана, бићемо фокусирани на то да учинимо све како бисмо продужили примирје, те наставили извлачити што више талаца, као и да пружимо  више хуманитарне помоћи", изјавио је Блинкен.

Амерички дипломата у Тел Авиву би требао разговарати о пријетећој израелској офанзиви на јужни Појас Газе, при чему САД тражи од Израела да посвети више пажње заштити палестинских цивила и ограничи штету нанесену инфраструктури. 

Сједећи поред израелског предсједника Исака Херцога, Блинкен је рекао да је Вошингтон фокусиран на то да помогне да се осигура слобода за таоце одведене у Газу током напада 7. октобра током којег Израел каже да је Хамас убио 1.200 људи и киднаповао 240 њих. 

Херцог је рекао да је још око 150 талаца остало у Гази.

"Видјели смо у протеклој седмици веома позитиван развој догађаја и таоце који се враћају кућама и спајају се са својим породицама. И то би требало да се настави и данас. То је такође омогућило повећање хуманитарне помоћи за недужне цивиле у Гази којима је она очајнички потребна. Тако да овај процес даје резултате. Важан је и надамо се да се може наставити", рекао је Блинкен.