Нетанјаху: Смрт талаца сломила срца нације; Масовни ваздушни удари на Појас Газе :: Semberija INFO ::

 

Нетанјаху: Смрт талаца сломила срца нације; Масовни ваздушни удари на Појас Газе


Фото - Танјуг / АП
  Извор: РТС / РТРС

Сукоб Израела и Хамаса – 72. дан. Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху поручио је да израелска војска наставља са операцијама, упркос томе што су тројица талаца из Израела грешком убијена, све док Хамас не буде уништен. Портпарол Уницефа Џејмс Елдер изјавио је да дјеца у Појасу Газе живе у пакленим условима и упозорио на озбиљне посљедице по дјецу због несташице хране, воде и лекова.

Масовни ваздушни удари током ноћи на Газу

Током ноћи Израелске одбрамбене снаге бомбардовале су Појас Газе. Више људи је погинуло у ваздушним ударима на град Деир ал-Балах, саопштило је палестинско министарство здравља које води Хамас.

Свједоци такође извјештавају о израелским ваздушним и артиљеријским нападима на јужну општину Бани Сухаила источно од Кан Јуниса.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио је да је трагична смрт тројице талаца, које су у петак грешком убили припадници Израелских одбрамбених снага, сломила срце нације, али и да ће се копнена операција наставити све док Хамас не буде уништен.

- Боримо се за свој опстанак и морамо наставити до побједе, упркос међународном притиску и губицима које Израел трпи - истакао је Нетанјаху.

Он је рекао да жали због "трагичне смрти" тројице талаца - Јотама Хаима (28), Самера Талалке (22) и Алона Шамриза (26), које су грешком убили војници ИДФ-а.

- Додирнули су спас, а онда се догодила катастрофа. Питао сам се, а несумњиво су се и сви Израелци питали: 'Шта би било да…'Били смо тако близу да их загрлимо. Али, не можемо да вратимо сат уназад - рекао је Нетанјаху.

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху поручио је да војска те земље наставља операције у Појасу Газе, упркос томе што су израелски војници грешком убили тројицу талаца из Израела.

Нетанјаху истиче да се операције настављају док Хамас не буде уништен.

Одбрамбене снаге Израела и безбједносна агенција Шин Бет саопштиле су да су израелске снаге посљедњих дана притвориле око 90 терориста у болници Камал Адван на сјеверу Газе и да су заплијенили бројно оружје.

Портпарол Уницефа Џејмс Елдер изјавио је да дјеца у Појасу Газе живе у пакленим условима и упозорио на озбиљне посљедице по дјецу због несташице хране, воде и лекова.

Међународна федерација новинара, Комитет за заштиту новинара и Ал Џазира објавили су заједничку листу имена 66 настрадалих новинара у сукобу Израела и Хамаса, од којих су 59 Палестинци. Међу погинулима се налазе и три либанска и четири израелска новинара.