Њемачка и Велика Британија позвале на трајни прекид ватре у Гази :: Semberija INFO ::

 

Њемачка и Велика Британија позвале на трајни прекид ватре у Гази


Фото - АА

Извор: Фена (С.М.) / БХРТ

Њемачка и Велика Британија позвале су на трајни прекид ватре у Појасу Газе. њемачка министрица вањских послова Аналена Бербок и њен британски колега Дејвид Камерон написали су у заједничком чланку за британски "Сандеј тајмс" да се мора учинити све за трајни прекид ватре који ће довести до трајног мира.

"Наш циљ не може једноставно бити прекид данашњих борби. То мора бити мир који ће трајати данима, годинама, генерацијама. Зато подржавамо прекид ватре, али само ако је трајан. Морамо учинити све што је у нашој моћи како бисмо отворили пут трајном прекиду ватре који води трајном миру. Што прије, то боље. Превише је цивила убијено", написали су  Бербок и Камерон, преноси АФП.  

Додали су, међутим, како не вјерују да је тренутни позив на опћи и тренутни прекид ватре, у нади да ће некако постати трајни, пут којим треба ићи.

"Учинити то би значило занемарити зашто је Израел присиљен бранити се. Хамас је напао Израел на барбарски начин и наставља свакодневно испаљивати ​​ракете како би убијао израелске грађане. Хамас мора одложити оружје", нагласили су Бербок и Камерон.

Навели су да се Израел има право бранити, али да мора поштовати међународно хуманитарно право.

"Израел неће добити овај рат, ако својим операцијама уништи могућност мирног суживота с Палестинцима. Израелска влада требала би учинити више како би направила разлику између терориста и цивила те осигурати да њена борба буде усмјерена против челника и оперативаца Хамаса", нагласили су шефови дипломатија Њемачке и Велике Британије, преноси  АФП.