Андреј Поповић је најбољи млади физичар на свијету :: Semberija INFO ::

 

Андреј Поповић је најбољи млади физичар на свијету


  Извор: Глас Српске

КИКИНДА - Андреј Поповић ученик трећег разреда гимназије, најбољи је млади физичар на свијету и освајач златне медаље на међународној Олимпијади из физике.

Истовремено, он је и свестрани ученик, који се такмичи из готово свих предмета, али за себе каже да није штребер.

Медији га називају генијем из Кикинде, док наставници и професори кажу да је ријеч о толико свестраном ученику, да се од основне школе такмичи из готово свих предмета. Он ипак највише воли физику и ове године је на међународној олимпијади у Индонезији освојио златну медаљу управо из овог предмета.

И док његови школски другови уче магнетно поље и Амперову силу, Андреја занимају нуклеарна и астрофизика. Управо из ових области показао је изванредно знање међу ђацима најпрестижнијих свјетских школа. Од максималних 100 поена на међународној Олимпијади, имао је 92, што му је донијело златну медаљу.

-Кад се ради за неки успех толико месеци, година, можда чак и деценија и кад се то исплати мора се бити пресрећан. Смешна анегдота је што сам ја полуфинале радио у Будви на летовању, а други део кући у Кикинди и једноставно није било лако бити на одмору и спремати се и за то, али срећом се испоставило да је добро - каже Андреј за Euronews Србија, додајући да му медаље и дипломе нису мотивација, него прилика да се докаже у иностранству.

О својим успјесима не хвали се друговима из разреда, мада се познају још од основне школе. Иако нису жељели да говоре пред камерама, кажу нам да се Андреј није уобразио и да, осим што учи више од њих, стиже и да се забавља.

Његов разредни старјешина Љубомир Замуровић каже да се млади физичар не стиди својих успјеха, што је јако важно.

-У данашње време није ин бити први у Србији и свету из науке. Данас су популарни људи из разних ријалитија, а мислим да не треба да буде тако. Мислим да ова деца која дижу нашу земљу у светски врх треба да буду врх ове земље - истиче Замуровић.

Андрејев таленат родитељи и наставници уочили су од раног дјетињства. Учење му је одувијек ишло лако, а осим у физици успјешан је из свих предмета.

-Био сам ђак генерације у основној и сад имам просек 5,00 у оба разреда гимназије. Планирам да тако и остане - каже Поповић, додајући да, ако мора да истакне нешто у чему није нарочито добар, то може да буде физичко васпитање.

Годинама се, међутим, такмичио и у спорту, тренирао је аикидо и био веома успјешан. Сада је у првом плану наука.

Од четвртог разреда основне школе члан је Регионалног центра за таленте "Никола Тесла" у Београду. Тамо су му додијелили менторку, професорку Електротехничког факултета која му помаже у писању научно- истраживачких радова. До сада је написао четири рада и припрема пети, а теме су астрофизика и нуклеарна физика.

Од почетка има подршку родитеља, који су врло рано примијетили да га занимају свемир и планете и настојали да га у томе прате. Годинама уназад, умјесто на излете, сваког викенда возили су га у Београд у Центар за таленте.

-Он је уживао у томе и једва је чекао викенд да ради и види другаре тамо, тако да је било и његово и наше задовољство да га пратимо у томе - каже Андрејев отац.

Мајка Марија је наставница физике у основној школи и проглашена је за најбољег ментора у Србији. Она ради у регионалном Центру за таленте у Кикинди и њени ученици освајају прва мјеста на републичким такмичењима.

"Моји ученици у Центру за таленте су освојили највише награда. Претходне године могу само да кажем да сам срећна што имам такву екипу деце. Мало сам амбициознаија као менторка, него као родитељ. Просто, када освоје неку награду на републичком такмичењу, то је врло значајно јер су ослобођени пријемног и могу тај стрес да избегну - истиче Андрејева мама.

Уз овакав вјетар у леђа, његово даље школовање биће на факултету који сам изабере.

-Даље видим себе на неком престижном факултету. Ја се надам да ћу имати више прилика за факултет, али сад ми је примарни циљ Математички факултет, смер за астрофизику. После тога видим себе у неком институту. Сад, да ли ће то бити у иностранству или не, време ће показат - каже Андреј.