ИДФ: Откривен највећи тунел Хамаса у близини прелаза Ерез са Газом :: Semberija INFO ::

 

ИДФ: Откривен највећи тунел Хамаса у близини прелаза Ерез са Газом


Foto: AP Photo/Ariel Schalit
  Извор: Танјуг / РТРС

Израелска војска саопштила је данас да је стотинак метара јужно од граничног прелаза Ерез, са појасом Газе, открила највећи до сада, бетонски и гвожђем опасан тунел, пројектован за, како тврде, превоз већег броја Хамасових бораца из Газе до границе.

- Био је то највећи тунел који смо пронашли у Гази... чија је намјена била да нападне (Ерез) прелаз - рекао је портпарол Израелских одбрамбених снага, контраадмирал Данијел Хагари, али није прецизирао да ли је Хамас тај тунел користио за напад на Израел 7. октобра.

Војска је новинарима показала улаз у тунел скривен у пјешчаној дини, за који тврде да представља водећи пројекат Хамаса.

- Милиони долара су уложени у овај тунел. Биле су потребне године за његову изградњу...Возила би могла да прођу кроз њега - додао је Хагари.

Он је процијенио на четири километра цјелокупну дужину тунела који се спушта до 50 метара у дубину, висина и ширина му је три метра, што је како каже, довољно да се дође до сјеверног града Газе.

Додатно, Хагари је новинарима показао и видео снимак Мохамеда Синвара, брата вође Хамаса, Јахје Синвара како сједи на сувозачевом мјесту у возилу, за које тврди да се кретао ка тунелу.

Досадашњи подземни пролази које су израелске снаге показивале медијима били су уски и ниски, тако да је кроз њих могло да се прође само пјешице, пише Ројтерс.

Израелска војска је раније данас саопштила да су њени припадници испод дечјег креветића у једној кући у Џабалији, на сјеверу Газе, пронашли улаз у још један тунел Хамаса.