У Србији и Републици Српској битка против „бијеле куге“: „РОДА“ (НЕ) ДОНОСИ БЕБЕ :: Semberija INFO ::

 

У Србији и Републици Српској битка против „бијеле куге“: „РОДА“ (НЕ) ДОНОСИ БЕБЕ


У Лозници у Омладинском центру, организацији новоформираног удружења за борбу против неплодности „ Рода “ одржана је радионица, за заинтересовање житеље тог дијела Србије и сусједне Републике Српске, коју је водио асистен примаријус доктор медицинских наука Александар Добросављевић, специјалиста инекологије и акушерства, запослен на Одјељену за вантјелесну оплодњу ГАК „ Народни фронт.

Овај, врхунски стручњка којој је ова област и дио пороричне традиције је и консултант у специјалној гинеколошкој болници за вантелесну оплодњу ( ВТО ) „ Пронатал “ , једној од 12 таквих установа које се налазе у ланцу чешког „ Пронатала“.

„ Пронатал “ иначе има и своју Банку репродуктивних ћелија - јајних ћелија и сперматозоида и користи све постојеће савремене технике , опрему и лијекове у циљу постизања изузетно високог процента успјешности вантјелесне оплодње.

Осим „ Пронатала “ др Александар Добросављевић је консултант и у гинеколошкој ординацији „ Гинекологија Тиршова “ која се бави припремом пацијената за поступак ВТО као и савременим вођењем трудноће користећи ултразвучне апарате најновије генерације.

Радионица се састојала из два дијела.У првом дијелу др Александар Добросављевић објаснио читав поступак ВТО базирајући се како на медицинским аспектима вантјелесне оплодње тако и на административним аспектима како би пацијентима приближио цијели  поступак и објаснио који је то пут у административном смислу и на који начин треба да прођу како би ушли у процедуру ВТО која се финансира од стране Републичког фонда за здравствено осигурање.

Други дио радионице односио се на директан разговор са паровима односно консултације које су имале за циљ да пацијентима појасне степен њиховог проблема али и да им се предложе најадекватније методе и дају информације како би се максимално скратио цијели поступак. У току радионице доминантно су се издвојила два проблема према ријечима др Добросављевића .Први проблем се односи на немогућност добијања адекватних информација и потребу за бољом едукацијом љекара примарне здравствене заштите који би требали да препознају тренутак када је пацијента потребно упутити на процес вантјелесне оплодње .Треба узети у обзир да је често сама процедура вантјелесне оплодње веома сложена те да захтијева процјену од стране љекара који се баве искључиво овом проблематиком те у таквим ситуацијама, односно када год постоји несигурност да ли су пацијенти за вантјелесну оплодњу ,потребна је
директна консултација од стране љекара којима је то најуже поље дјеловања.

-Други проблем је чињеница да је ово стање још увек табу тема у овој као и другим срединама и да је то често разлог због ког пацијенти касне са укључивањем у процес -казао је др Добросављевић. Сваки пар који не успијева да оствари жељену трудноћу у периоду од годину дана, уколико се ради о жени млађој од 35 година или шест мјесеци за жене старије од 35 година треба да се јаве љекару чија је ово најужа област дјеловања.

Порука са тог скупа би била да је вријеме кључни фактор за успијех ВТО и да свако лутање , неадекватно испитивање, неадекватна консултација или устручавање да разговарају о проблемима драматично смањују шансу за успијех вантјелесне оплодње-удружење за борбу против стерилитета „ Рода“ мјесто гдје пацијенти могу добити за сада највише информација и бити на вријеме и адекватно упућени на даље консултације и поступак,
бар када је ријеч о нашем крају.Истовремено бити члан
овог удружења омогућава оним паровима који се устручавају да о томе говоре да причају са паровима
који имају исте проблеме а размјена адекватних информација је путоказ ка што бржем рјешењу проблема.
Лозница је град који, годинама већ, подстиче вантјелесну оплодњу, а услови за добвијања новца за то су све повољнији.Тако ће, како каже Видоје Петровић, градоначелник бити и у наредном периоду.

Начелник Угљевика, Василије Перић, каже да ова локална самоуправа годинама даје новац за остваривање родитељства својих суграђана који имају тешкоће да се остваре као родитељи.Колико год буде захтјева, по одређеним критеријума, истиче Перић, локална власт излази у сусрет.

-Удружења, попут „Роде“ и љекари као што је др Добросављевић су пун погодак, јер смо свједоци дјеловања „бијеле куге“, коју хоћемо, као и наша браћа из Лозние, да протјерамо из својих крајева.