Њемачка уводи драстичне промјене: Ко одбије радити суочиће се с посљедицама :: Semberija INFO ::

 

Њемачка уводи драстичне промјене: Ко одбије радити суочиће се с посљедицама


Foto: Pixnio
Они који одбију посао у Њемачкој више неће добијати помоћ у облику грађанске накнаде, поручио је њемачки министар рада Хубертус Хеил.

Према његовом плану, свима који потпуно одбију посао биће укинута накнада до два мјесеца. Али, држава ће им наставити плаћати стан како би спријечила бескућништво.

“Планирана одредба о тоталним одбијатељима усмјерена је на оне који безразложно и произвољно одбијају прихватити разуман посао који им је понуђен. Одредба ће бити у складу с пресудом Савезног уставног суда о новчаним санкцијама грађана", саопштило је Министарство.

Укида се и грађански додатак, али остаје темељна идеја бољег укључивања људи у тржиште рада кроз усавршавање.

Накнада за усавршавање и додатак за додатно усавршавање и даље ће се исплаћивати полазницима курсева за стручно оспособљавање. Свако ко је започео прихватљиву мјеру примаће бонус док не напусти или доврши мјеру.

Њемачка савезна Влада жели одобрити ово ново правило до 2. јануара, а онда би га требало што прије примијенити.

"Свако ко се не слаже мораће се суочити с тежим посљедицама. Као министар рада знам једну ствар - Њемачка је земља вриједних. Сваки дан видим људе који се боре да одрже друштво на окупу. Али неки људи још увијек зависе о држави, јер потреба за помоћи може погодити свакога, било због болести, незапослености или других стицаја судбине, а за њих вриједи сљедеће - могу се ослонити на социјалну државу", рекао је министар Хубертус Хеил.

(Танјуг)