Буџет на нивоу БиХ није повећан: Мање новца за 43 институције :: Semberija INFO ::

 

Буџет на нивоу БиХ није повећан: Мање новца за 43 институције


- Приједлог буџета институција и међународних обавеза БиХ за 2024. годину биће на нивоу оног из 2023. и износи 1,315 милијарди марака, рекао је у петак министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић.

Навео је да ће приједлог буџета у поменутом оквиру одсликавати само привремено финансирање, односно инструкцију о томе која ће ступити на снагу почетком наредне године.

- О предложеном буџету нису се усагласили партнери на нивоу БиХ и други надлежни органи. Поједини сматрају да је тај оквир требало да буде већи. Сматрам да није. Буџет заједничких институција БиХ не треба да расте - рекао је Амиџић и истакао да га нико не може натјерати да повећава буџетске трошкове тамо гдје за то нема никакве потребе.
Он је констатовао да 75 заједничких институција, преко Управе за индиректно опорезивање БиХ, у коначници финансирају ентитети, те да у вези с тим отпадају и оптужбе да их ико кочи, поготово Република Српска.

- Више од 963 милиона КМ на том плану иде на бруто плате и накнаде - подсјетио је Амиџић и додао да се ради о чисто потрошачком буџету, те да би, да је имао законску могућност, предложио мањи буџетски оквир.

Амиџић је упозорио да се из буџета издваја знатна сума новца за бројне агенције чији се ефекат рада не осјећа, а за шта је највише крив општи политички амбијент.

- У предложеном буџету је за 43 буџетска корисника предложено мање новца, почев од нашег министарства. И поред тог смањења, све ће функционисати у наредној години - рекао је Амиџић.

Он је додао су Министарству одбране смањена средства са свега 2,5 одсто.

- Сматрам да је то рационално, али и то да средства која се издвајају за то министарство превазилазе све границе. Оно троши као 67 других буџетских корисника заједно - истакао је Амиџић и додао да би се вишемилионска средства намијењена војсци могла издвајати за много корисније ствари.

Наиме, Министарство одбране је тражило да им се у 2024. години одобри 1,7 милијарди марака, што је више од буџета свих институција на нивоу земље. Министарство одбране је тражило чак четири пута више новца од износа који им је одобрен за ову годину. Поред тога, и остали буџетски корисници тражили су већу суму новца за 2024. годину, а из Министарства финансија и трезора БиХ још раније су им поручили да су њихови захтјеви нереални и, у најмању руку, сулуди.

Буџет институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2023. годину износио је 1,315 милијарди КМ, што је повећање за 241,8 милиона КМ или 23 одсто у односу на буџет институција за 2022. годину.

Избори

Срђан Амиџић рекао је да би у смислу евентуалних измјена Изборног закона БиХ и набавке одређене опреме по бирачком мјесту трошкови износили од 4.000 и 10.000 марака.

- Ако се усвоје измјене, онда то аутоматски повлачи да се нађу средства једнократно. Они који би то усвојили морају знати да се то може финансирати само из додатних средстава ентитета - поручио је Амиџић.

(Глас Српске)