Глобална криза појединим домаћим предузећима не може ништа :: Semberija INFO ::

 

Глобална криза појединим домаћим предузећима не може ништа


БАЊАЛУКА - Негативан утицај глобалне економске кризе, пад наруџби и тањи извоз оптеретили су пословање домаће привреде у 2023. години, али да добар производ нађе пут до купаца и у тешким временима, свједочи примјер предузећа која су, упркос изазовним пословним околностима, остварила завидан успјех на ино-тржиштима.

Да добри пословни резултати почивају на визији, најбоље знају у компанији “Вендом” из Лакташа чија власница и директорица Сандра Ђукановић наводи да су током 2023. године остварили рекордну производњу.

- Иза нас је изузетно успјешна пословна година. Од оснивања компаније остварујемо добре резултате јер смо сваке године имали раст производње од пет до 15 одсто, али током 2023. године успјели смо повећати производњу за 42 одсто, због чега смо више него задовољни, али и преуморни. Очекивали смо да ће глобална економска криза утицати и на нас, будући да је погодила и тржиште Српске, али то се није десило - рекла је Ђукановићева.

Додала је да више од 99 одсто својих производа пласирају на тржиште Европске уније, те у Швајцарску и Данску.

- Производимо различите челичне конструкције, али основни производ нам је контејнер за отпад, подземни и надземни, те кранови који служе за пражњење контејнера. У Лакташима запошљавамо око 200 радника, а ове године смо основали и предузеће у Рудом, гдје имамо 15 запослених. Ту још не можемо говорити о великом успјеху јер смо тек стартовали, али сигурна сам да ћемо у 2024. години имати око 100 радника - казала је Ђукановићева.

Компанија “Вендом” у 2023. години добила је и награду за најбољи домаћи производ од Привредне коморе РС.

- Свака награда је значајна јер промовише нашу производњу. Награда се поклопила са почетком инсталација наших подземних контејнера у Бањалуци. До сада смо радили искључиво за страна тржишта, а сада лаганим кораком улазимо и на домаће. Поред финансијског и продуктивног успјеха, то је била круна ове године - истакла је Ђукановићева наводећи да њихова компанија нема проблема са недостатком радне снаге.

Савјет за све оне који имају проблеме у пословању, Ђукановићева нема.

- Сви се боримо на исти начин да опстанемо на тржишту. Ми смо можда имали срећу што смо одабрали ову врсту металне производње и производ који има будућност у свакој могућој ситуацији. Отпада је све више и волим рећи да, ако стане отпад, стаће и планета - додала је Ђукановићева.

Добрим пословним резултатима могу се похвалити и у бањалучком предузећу “Микроелектроника” које посљедњих година извози више од 65 одсто својих производа.

- Извозно смо оријентисана компанија, а примарна тржишта су нам Србија и Црна Гора. Од ове године имамо уговоре и за УАЕ и Чешку, као и преговоре за још нека тржишта. Посједујемо све европске сертификате за квалитет и функционалност уређаја, што значи да смо конкурентни глобално - истакла је маркетинг менаџер “Микроелектронике” Сања Праштало.

Она је навела да је енергетска криза у свијету ставила акценат на потребу уштеде струје, што подразумијева прецизно мјерење и управљање потрошњом, што је за “Микроелектронику” посебно важно јер се њихови производи управо у те сврхе користе.

- Производимо паметна бројила електричне енергије и сву уз то пратећу опрему и софтвере, због чега можемо дати велики допринос да се постављени циљеви постигну и код нас и у иностранству. Истовремено, у европским државама усвојене су политике појачане безбједности у домену ИКТ, а и шире, што је утицало на обуставу набавке опреме из Кине из безбједносних разлога. И та ситуација је за нас повољна, јер се наши производи не базирају на кинеским основним компонентама. Надамо се да ћемо успјети искористити све то и позиционирати се као партнер у ЕУ државама - навела је Прашталова.

Улагања

Како би опстала на тржишту и испоручивала брзо, ефикасно и квалитетно, предузећа морају улагати у нову, савремену технологију, што ће и бити примарни циљ компаније “Вендом” у 2024. години.

- Наставићемо са процесом дигитализације који смо започели 2019. године, као и са процесима аутоматизације и роботизације производње. План је да у роботизацију заваривања уложимо око милион КМ, а реализоваћемо и инвестицију вриједну 1,5 милиона марака у вези са ласерима за сјечу цијеви. Укупне инвестиције у оба предузећа биће око шест милиона марака - навела је Сандра Ђукановић.

​(Глас Српске)