Колико пилота има БиХ :: Semberija INFO ::

 

Колико пилота има БиХ


FOTO: Pixabay
Школовање за пилота, може да кошта и више од стотину хиљада евра. Међутим, иако су трошкови школовања и обуке врло високи, плате пилота у регији и даље нису ни близу какве имају пилоти авиокомпанија у западноевропским земљама.

Иако пилоти могу да зарађују знатно више него већина људи, њихове плате су и даље мање у поређењу са њиховим колегама у иностранству.

Број пилота из Босне и Херцеговине, који лете на комерцијалним летовима, јако је мали. Недостатак домаће авиокомпаније, разлог је што у цијелој држави имамо свега 15 до 20 пилота, извијестио је БХРТ.

"Ми немамо пилота, јер све што смо имали које смо одшколовали у БХ Аирлинесу је нажалост, са нестајањем компаније, напустило земљу. Они лете по цијелом свијету и сви питају хоће ли бити једног дана простора да се врате кући", каже Амир Баралић, капетан и инструктор “Елецтра Аирwаyса”.

Цијене пилотских лиценци нису мале. Стога, позив за пилота, чак и за улазне лиценце, захтијева много одрицања.

"Лиценце за једрилицу су најјефтиније и најчешће људи крећу од њих. Крећу се око 2000 еура, то је од почетка обуке до самог краја. Сваки аероклуб има свог инструктора летења и људи најчешће крену са једрилицама, како би добили осјећај како изгледа вожња авиона", истиче Аладин Мујагић, члан и инструктор летења “Аероклуба Бихаћ”.

Лиценце за комерцијалног пилота коштају нешто више.

То отприлике у европским размјерама кошта око 100 хиљада евра. Иако се свугдје полаже истих 14 тестова за пилоте, наше лиценце нису компатибилне са лиценцама у ЕУ. Ко се одлучи постати пилот, најисплативије је полагати у земљама Европске уније.

"Ко се жели озбиљно и професионално бавити, најбоље је ићи у земље ЕУ, зато што добијају њихове лиценце, односно прођу регулативу ЕУ лиценци. Каснимо за посљедњим актима јер се у ЕУ аутоматски усвајају", наводи Мујагић.

Непостојање домаће авиокомпаније оправдава мали број пилота у Босни и Херцеговини. Но, који су разлози непостојања домаће авиокомпаније?

"У средњој школи и на факултету постоји смјер ваздухопловни техничар. Пуно државних сегмената и младих кадрова, који не би отишли из земље, који би ту остали, се везало за БХ Аирлинес, била је и Флy Босниа, ни за њу се није имало разумијевања. Сад имамо разумијевања и за Рyанаир и за Цроатиа Аирлинес у Мостару, за све се нађе новаца, а домаће ћемо затворит, то не треба", каже Баралић.

Бх. пилоти су приморани летјети за стране авиокомпаније, иако би неки вољели летјети за домаће. Зато је врло неизвјесно хоће ли се у наредном периоду број пилота повећавати.

(Независне)