Дачић : Дан Републике - један од најважнијих у српској историји :: Semberija INFO ::

 

Дачић : Дан Републике - један од најважнијих у српској историји


Foto: Tanjug/AP
- Ивица Дачић, министар спољних послова Србије поручио је да је 9. јануар 1992., дан када је настала Република Српска један од најважнијих у новијој српској историји.

Рекао је да је српски народ, а не неко други у његово име, изабрао који ће дан да празнује као Дан Републике Српске и да супротстављање вољи народа значи наметање.

"Управо је Република Српска и све што њу симболизује израз отпора било каквом наметању српском народу, а тога је било превише у прошлости", рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија безрезервно поштује сваку одлуку српског народа у Републици Српској да одлучује о својој судбини и да се тога никада неће одрећи.

"Дан када је настала Република Српска, 9. јануар, један је од најважнијих дана у новијој историји српског народа и ми смо поносни на тај датум, без обзира где живимо. И ове године ћемо заједно бити уз Републику Српску на њен празник нарочито сада када разни притисци и оспоравања теже да разбију наше национално јединство", рекао је Дачић за Срну.

Он је такође, поводом пријетњи и захтјева Кристијана Шмита да буду ухапшени сви који буду на прослави Дана Републике у Бањалуци, указао да ниједно питање не може да се ријеши силом и репресијом, а да онај ко то заговара не ради добро ни за БиХ ни за Републику Српску.

"Не сећам се да је неки високи представник претио тужилаштвом и полицијом поводом безброј случајева директног рушења Дејтонског споразума на штету српског народа и Републике Српске, на све позиве на укидање Републике Српске, на отимање овлаштења српском народу која му припадају по Дејтонском споразуму", казао је Дачић.

(Независне)