Припрема земљишта за кукуруз: Шта када закасните са орањем? :: Semberija INFO ::

 

Припрема земљишта за кукуруз: Шта када закасните са орањем?


Foto: Depositphoto/fotokostic
У појединим годинама уколико су метеоролошки услови повољни орање се изводи и током зимских мјесеци и на крају крајева и овај рок је бољи него основна обрада у прољеће.

Припрема земљишта за кукуруз подразумијева основну, допунску и фину предсјетвену обраду. Могући су видови рационализације система класичне обраде, који се огледају у примијени редуковане или минималне обраде земљишта. Редукована обрада у првом реду подразумијева различите варијанте агрегатирања радних тијела, како би се смањио број прохода машина или изостављање поједине радне операције.

Основном обрадом смањује се бројност корова, штеточина и паразита, уносе се у земљу органска и минерална ђубрива, као и жетвени остаци претходног усјева, те ствара повољно опште стање ораничног слоја земљишта. Послије стрних жита основна обрада изводи се у два потеза и то плитко заоравање стрњишта непосредно послије жетве предусјева и орање на пуну дубину током љетних мјесеци.

Стрњику не палити, већ је заоравати

Не препоручује се паљење жетвених остатака јер се тако губи органска материја у којој се налази и дио хранива потребних усјеву током наредне године. Прије заоравања жетвених остатака пшенице употребити 30 - 50 кг Н/ха (око 100 кг Уре-е или 150 кг КАН-а) ради активирања микробиолошких процеса у земљишту, односно бржег разлагања биљних остатака. Доста гријеше пољопривредни произвођачи и у томе да орање изводе током зимског периода и у прољеће, што не би требало да буде правило већ нужда.

Осим тога, основна обрада у два потеза изводи се и послије вишегодишњих лептирњача, док се послије усјева касне јесење бербе ова изводи у једном потезу орањем на пуну дубину. Оптимална дубина орања је 25 до 30 цм, а оптимални рок за извођење основне обраде је период јул-септембар, а крајњи рок септембар-новембар. Такође, ради акумулирања влаге, у сушним условима орати дубље (35 цм).

Боље зимско, него орање у прољеће

У појединим годинама уколико су метеоролошки услови повољни орање се изводи и током зимских мјесеци и на крају крајева и овај рок је бољи него основна обрада у прољеће.

У условима неквалитетне и касно изведене основне обраде неопходно је обавити допунску обраду земљишта којом се затварају бразде и разори, уситњавају крупне грудве земље и поравнавају неравнине настале послије орања. Допунска обрада се изводи током зиме или рано у прољеће машинама равњачима, тешким тањирачама или дрљачама. Поједини аутори препоручују да послије јесењег орања, напред наведеним машинама се затворе бразде прије зиме, да би површински слој земљишта равномјерно измрзнуо.

Фина предсјетвена припрема земљишта изводи се неколико дана прије сјетве кукуруза са циљем да се сачува акумулирана зимска влага, затим да се унесу минерална НПК хранива и пестициди (хербициди и евентуално инсектициди), униште клијанци корова и најзад да се образује растресит сетвени хоризонт, који је у површинском слоју добро провјетрен и топао, а у доњем слоју умјерено збијен и влажан.

На земљиштима која су квалитетно обрађена током јесени и добро измрзла током зимског периода предсјетвена обрада изводи се комбинованим култиваторима сјетвоспремачима, и то у једном или два прохода агрегата. Дубина ове обраде је осам до 10 цм.

Спас за касну обраду - тањираче и дрљаче

На земљиштима на којима је основна обрада изведена касно па површински слој земље није измрзао, неопходно је пред сјетву кукуруза површину земљишта допунски обрадити лаким тањирачама, дрљачама или ротофрезама, а затим приступити финој предсјетвеној обради сјетвоспремачима.

Обично, са заоравањем стрњике употребити 150 кг/ха КАН-а, у основној обради са орањем употријебити 300 кг/ха НПК 8:24:16, док пред сјетву унијети 100 кг/ха НПК 15:15:15 и 250 кг/ха КАН-а. Препоручује се и примјена чврстог стајњака сваке треће или четврте године у количини 20 - 50 т/ха у јесен са дубоким орањем. На овај начин употреба минералних ђубрива може бити смањена до 50 посто.

Стајњак на њиви: Како смањити губитке хранљивих материја?

За принос од осам тона по хектару, на основу агрохемијске анализе и степена искориштавања НПК хранива (Н 55-80 посто, П2О5 25-35 посто и К2О 55-65 посто), у просјеку обезбиједити: 100 до 150 кг/ха азота, 90 до 120 кг/ха П2О5 и 80 до 110 кг/ха К2О.

(Агроклуб)