Њемачка се спрема за велику олују, невријеме ускоро стиже и на Балкан :: Semberija INFO ::

 

Њемачка се спрема за велику олују, невријеме ускоро стиже и на Балкан


Foto: Ilustracija
Њемачка је прекривена великим снијегом и ледом, а метеоролошка служба ове земље (ДWД) упозорава на "потпуну олују" у сриједу док се сњежне падавине настављају.

Од уторка навече очекује се јак снијег у централној и сјеверној Њемачкој. На југу ће падати "трајна и јака киша која се смрзава".

ДWД је упозорио да ће повећање сњежног времена имати "распрострањен утицај на  жељезнички пријевоз", те упозоравају на несреће. Полиција је у уторак током дана већ обавјестила о неколико мањих несрећа.

У великим подручјима централног Хесена очекује се да ће пасти 15 до 30 центиметара снијега у року од 12 до 24 сата, а могуће је и више.

Сјеверно од ријеке Мајне такође ће падати упоран и мјестимично јак снијег. Ледена киша могла би падати до вечери у сриједу, посебно дуж и јужно од ријека Мајне и Моселле, те ће доћи до појаве такозваног црног леда.
ДWД је упозорио на "екстремно накупљање леда на објектима, дрвећу и надземним водовима, као и на повећани ризик од одвајања леда".

Ниске температуре кретат ће се од 6 степени целзија на Рајни до -6 степени целзија у сјеверној Њемачкој.
У уторак навечер ће на југу земље с ријеке Мајне оборине пријећи у снијег. Од Ринеланд-Пфалз и јужног Хесена до Тирингије и Саске пасти ће до 15 центиметара  снијега.

Снијег ће наставити падати широм југоистока током дана, у почетку у облику кише на ниским надморским висинама, а затим ће цијели крајолик забијелити.

Температуре ће се кретати од 0 до 4 степена  а до средине дана на југозападу и до 9 степени.

Очекује се отказивање летова у Франкфурту, а у Баварској ће бити отказана настава, пише Кликс.

Олуја би се могла проширити и на остатак Европе, а у Босни и Херцеговини се може очекивати крајем седмице. Изгледно је нагло захлађење уз кишу и снијег.

(Независне)