ИЗИС у функцији у осам здравствених установа, до краја дана могуће још у тридесетак :: Semberija INFO ::

 

ИЗИС у функцији у осам здравствених установа, до краја дана могуће још у тридесетак


Фото - РТРС
Извор: РТРС

Рад у Интегрисаном здравственом информационом систему /ИЗИС/ омогућен је у домовима здравља Челинац, Калиновик, Вишеград, Невесиње, Хан Пијесак, Шамац и Бијељина, те у болници Требиње, а до краја дана планирано је да ИЗИС буде у функцији у још тридесетак здравствених установа које су обавијестиле Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске да су спровеле потребне безбједносне препоруке, саопштено је из овог фонда.

Међу здравственим установама у којима је планирано да до краја дана ИЗИС буде пуштен у функцију су болнице у Невесињу и Зворнику, те домови здравља у Зворнику, Градишци, Добоју, Кнежеву, Рибнику, Модричи, Новом Граду, Мркоњић Граду и у другим локалним заједницама.

Када је ријеч о домовима здравља, омогућен је рад у свим сегментима ИЗИС-а изузев лабораторије и електронских рецепата који ће бити омогућени кад све апотеке буду спремне за размјену података са ИЗИС-ом. До тада љекари штампају рецепте, наводи се у саопштењу.

Како је и планирано, ради контролисаног опоравка система рад у ИЗИС-у ће се омогућавати сукцесивно у свим установама које за то испуне потребне услове, односно спроведу неопходне безбједносне мјере у складу са смјерницама и препорукама које су им раније достављене.

- Овом приликом молимо и здравствене раднике и пацијенте за разумијевање будући да је очекивано да ће на самом почетку рада систем бити нешто спорији управо због нових мјера безбједности - додаје се у саопштењу.

Из ФЗО напомињу да су сви медицински и лични подаци грађана у ИЗИС-у сачувани и безбједни, што су потврдили и у здравственим установама које су данас почеле да раде у ИЗИС-у.

ИЗИС је претрпио хакерски напад, због чега му је био онемогућен рад.