Додик: У Српској не важе одлуке Уставног суда БиХ у овом саставу :: Semberija INFO ::

 

Додик: У Српској не важе одлуке Уставног суда БиХ у овом саставу


Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Извор: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да не важе одлуке Уставног суда БиХ у овом саставу у Српској и да ће Српска забранити и дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ на свом простору уколико дођу органи тих институција да их спроводе.

- Ако овај Уставни суд са три странца, два Бошњака и једним Хрватом мисли да је легитиман и легалан и да ће донијети неке одлуке - неће. Ако мисли да ће сутра на сједници рећи да овај закон о клевети није уставан - ја кажем да ће се примјењивати, а њихова одлука се неће примјењивати у Републици Српској - рекао је Додик.

Додик је нагласио да му, када види како се тумачи Устав, дође да узме своју факултетску диплому и исцијепа.

- Ми смо рекли да не важе одлуке Уставног суда у овом саставу и неће важити у Републици Српској. Ако дођу органи као што су Сипа, Суд, Тужилаштво, да спроводу ту неуставну одлуку и нелигитимну одлуку у Српској, Република Српска ће забранити дјеловање Суда и Тужилаштва на свом простору - нагласио је Додик.

Одговарајући на питање да ли је извршио притисак на доскорашњег судију Уставног суда БиХ Златка Кнежевића, Додик је рекао да није силеџија и да је Кнежевић објаснио зашто је отишао у пензију.

- Те бајне судије утврдиле су да у кворуму за одлучивање не мора да буде Србин. Е пошто је то било без њега и сматра да је то скрнављење права, он је рекао да иде у пензију - појаснио је Додик.

Додик је рекао да је то Републици Српској створило могућност да не изабере судије док се не ријеши питање Уставног суда.