Хути наредили америчким и британским држављанима да напусте Јемен :: Semberija INFO ::

 

Хути наредили америчким и британским држављанима да напусте Јемен


Извор: Фена (И. Ц.) / БХРТ

Јеменске власти Хута наредиле су америчком и британском особљу Уједињених народа и хуманитарних организација са сједиштем у Санаи да напусте земљу у року од мјесец дана, наводи се у документу, а саопштио је дужносник Хута у сриједу.

Одлука је услиједила након што Сједињене Државе и Британија, уз подршку других земаља, нападају војне циљеве проиранске групе која напада комерцијалне бродове у Црвеном мору за које се тврди да су повезани с Израелом.

Америчка влада прошле је седмице такође вратила јеменску групу на листу терористичких група, док Вашинтон покушава зауставити нападе на међународне бродове у Црвеном мору. Хути тврде да изводе нападе у знак солидарности с Палестинцима док Израел напада Газу.

- Министарство жели нагласити да морате обавијестити дужноснике и раднике с америчким и британским држављанством да се припреме за напуштање земље у року од 30 дана - наводи се у писму које је министарство вањских послова Хута послало вршиоцу дужности хуманитарног координатора УН-а у Јемену, Петеру Хокисну.

У писму је такођер наложено страним организацијама да не ангажују америчке и британске држављане за операције у Јемену.

Главни преговарач Хута, Мохамед Абдулсалам, потврдио је за Ројтерс аутентичност писма.

Уред Хукинса, који је и сам британски држављанин, није одговорио на захтјев за коментар. Амбасаде САД и Велике Британије у Јемену нису одмах одговориле на молбу за коментар.

Покрет Хути контролира већи дио Јемена након скоро деценијског рата против коалиције коју подржавају САД и Саудијска Арабија. Рат је ишао у застој јер су борбе углавном престале, али обје стране нису успјеле да обнове формално примирје уз посредовање УН-а.

Амерички и британски ратни авиони, бродови и подморнице покренули су десетке зрачних напада широм Јемена у знак одмазде за нападе Хутија јер су контејнерски бродови били присиљени скренути из Црвеног мора, најбрже теретне руте из Азије у Еуропу.

Америчке и британске снаге у уторак су напале подземно складиште Хута, као и ракетне и надзорне капацитете, саопштио је Пентагон.