С. Арабија отвара прву продавницу алкохола, али само за немуслиманске дипломате :: Semberija INFO ::

 

С. Арабија отвара прву продавницу алкохола, али само за немуслиманске дипломате


Извор: РТЦГ (А.П.) / БХРТ

Саудијска Арабија се спрема да отвори своју прву продавницу алкохола у главном граду Ријаду која ће служити искључиво немуслиманским дипломатама, открио је извор упознат са плановима и документом.

Купци ће морати да се региструју путем мобилне апликације, добију шифру за одобрење од министарства спољних послова и да поштују мјесечне квоте приликом куповине, наводи се у документу, преноси Ројтерс.

Овај потез представља прекретницу у напорима краљевства, које предводи саудијски престолонасљедник Мохамед бин Салман, да отвори ултраконзервативну муслиманску земљу за туризам и бизнис, јер је пијење алкохола забрањено у исламу.

Нова продавница се налази у Дипломатској четврти Ријада, кварту у којем бораве амбасаде и дипломате и биће "строго ограничена" на немуслимане, наводи се у документу.

Било је нејасно да ли ће други немуслимански исељеници имати приступ продавници. Милиони исељеника живе у Саудијској Арабији, али већина њих су муслимански радници из Азије и Египта.

Извор упознат са плановима рекао је да се очекује да ће продавница бити отворена у наредним недјељама.

Саудијска Арабија има строге законе против пијења алкохола који могу бити кажњиви стотинама удараца бичем, депортацијом, новчаним казнама или затвором, а исељеници се такође суочавају са депортацијом. Као дио реформи, бичевање је у великој мјери замијењено затворским казнама.

Алкохол је био доступан само путем дипломатске поште или на црном тржишту.