Прво херцеговачко сијело у Бијељини: Спој старог и новог завичаја кроз дружење и пјесму :: Semberija INFO ::

 

Прво херцеговачко сијело у Бијељини: Спој старог и новог завичаја кроз дружење и пјесму


Извор: Семберија инфо / Љ. Љубојевић

У свечаном селу “Монако” у Бијељини вечерас је, у организацији Удружења Херцеговаца “Јован Дучић”  организовано Прво херцеговачко сијело. 

Под слоганом “Доживите најбоље из Херцеговине у срцу Семберије”, на Првом херцеговачком сијелу у Бијељини  изведен је богат културно - умјетнички програм у којем су учествовали чланови Српског културно- умјетничког друштва “Сава Владиславић” из Гацка,  здравичари и гуслари. Уз традиционалну херцеговачку трпезу - мирисе и укусе старог завичаја, госте је забављала Мира Медан с бендом. 



Спасоје Албијанић, предсједник Удружења Херцеговаца “Јован Дучић” у Бијељини каже да је ово прво херцеговачко дружење и традиционално сијело.
 “Желимо и на овај начин да спојимо стари и нови завичај, Херцеговину и Семберију. Жеља нам је да прикажемо тај народни дух Херцеговине овдје у Семберији кроз игру, пјесму и вијековну традицију нашег краја”, истакао је Албијанић. 



 Градоначелник Требиња Мирко Ћурић, цитирајући познату мисао, да ”Херцеговина цијели свијет насели, али се не расели”, истакао је да је циљ оваквих дружења и активности да се Херцеговци окупљају и друже, да сачувају оно што је препознатљиво у њиховом завичају. 
“Жеља нам је да нас буде више на овим просторима, да овдје радимо и опстанемо. Имамо свој бренд “Херцеговачка кућа”, тако да све производе из Херцеговине можемо понудити Европи, свијету и другим регијама, па и овдје у Семберији. Не треба нама корона, границе и затварања, већ овакви сусрети и дружења, привредна и пословна сарадња”, каже Ћурић. 



Радослав Остојић, савјетник градоначелника Бијељине Љубише Петровића истакао је да је Удуржење Херцеговаца “Јован Дучић” за кратко вријеме, мање од годину дана постојања, оставило важан траг у културном И привредном животу Бијељине.



“Учествовали су на бројним манифестацијама и догађајима у Семберији, што је за сваку похвалу. Ово је изузетно лијепа активност која повезује два завичаја. Многи Семберци воде поријекло из Херцеговине и ово је добар начин његовања традиције и обичаја из родног краја”, истакао је Остојић, нагласивши да ће Градска управа подржати активности овог удружења. 

Професор доктор Димитрије Ћеранић, потпредсједник удружења Херцеговаца “Јован Дучић” у Бијељини истакао је да се око четири стотине Херцеговаца окупило на Првом херцеговачком сијелу у Бијељини.



“Овдје су дошли да се подсјете свог старог завичаја и свог херцеговачког поријекла. Пуна три вијека Херцеговци насељавају Семберију. Ово је прво Херцеговачко сијело након три стотине година, откако су Херцеговци почели насељавати Семберију. Надам се да ћемо и у нарених тристо година сви заједно, Семберци и Херцеговци, сви људи добре воље, прослављати, саборовати и показати да је српство од југа до сјевера, од истока до запада сложно и побожно и Бог ће драги дати да се умножимо, да останемо и да трајемо  као један велики и лијепи европски и свјетски народ. Семберија и Херцеговина су дале пуно познатих имена у Европи и свијету, па нека се настави на том трагу, нека се саборује, нека се слави и нека ово буде само прво вече дружења, а Боже здравља, биће их још пуно и убудуће.

Радосав Раде Бањанин, поријеклом из Калиновика, народни здравичар који сада живи у Бањалуци, члан Удружења Херцеговаца у Бањалуци, каже да је Херцеговачко сијело у Бијељини окупило на братском дружењу браћу Херцеговце и Семберце.
“Дошао сам овдје да госте поздравим правом српском здравицом, како то и обичаји у Херцеговини налажу. Ово сијело би требало да пређе у традицију, јер Херцеговина не може опстати без своје традиције, а не може ни Семберија”.