"Глас Српске" сазнаје: У Бијељини пријављена епидемија морбила! :: Semberija INFO ::

 

"Глас Српске" сазнаје: У Бијељини пријављена епидемија морбила!


Извор: Глас Српске

Из бијељинског Дома здравља данас су пријавили Институту за јавно здравство РС епидемију морбила на подручју другог по величини града у Српској, сазнаје "Глас".

Како нам је потврђено, тим поводом сутра ће бити одржана конференција у просторијама Института.

Подсјећамо, из Института су првог дана фебруара саопштили да није искључена могућност појаве морбила у епидемијској форми и у Српској, с обзиром да је у Србији регистровано више десетина случајева, а проглашена је и епидемија у Смедереву, те имајући у виду да је обухват МРП вакцином у 2021. години у неким регијама чак испод 60 одсто.

Тада су подсјетили да је обавезна вакцинација против заразних болести, међу којима малих богиња, заушњака и рубеoле, те да је то најефикаснији, најбезбједнији и најјефтинији начин за спречавање оболијевања.

Морбиле су, иначе, једно од најзаразнијих обољења за које не постоји лијек. Мале богиње карактерише осип који прати изразито висока температура, кашаљ, конјуктивитис, увећање јетре, слезине, лимфних чворова, упала плућа и бронхија. Компликације које могу настати су бројне, од лакших до тежих, а укључују тешке упале плућа са неизвјесним током, менингоенцефалитис (упала можданих опни и мозга), конвулзије, едем мозга и касне манифестације склерозантног оштећења свих можданих структура.

Из Института наводе да у срединама са ниским социо-економским стандардом, гдје није уведена вакцинација против ове заразне болести, годишње умире више стотина хиљада дјеце од малих богиња и њених компликација. Више од 14 одсто свјетског морталитета дјеце чине болести које су се могле спријечити вакцинацијом.

Закључно са септембром прошле године, регистровано је 555 случајева морбила у 27 земаља Европе, док је 2021. године регистровано 160 случајева. Према подацима ЕЦДЦ-а, од почетка ове године региструју се обољели у Њемачкој и Италији.