Састанак експертске групе за сузбијање афричке куге свиња у Бијељини :: Semberija INFO ::

 

Састанак експертске групе за сузбијање афричке куге свиња у Бијељини


Извор: Семберија инфо

Састанак експертске групе за сузбијање афричке куге свиња у Бијељини
Биосигурносне мјере на фармама биће конкретне и учинковите


Данас је у Бијељини одржан трећи састанак Експертске групе за сузбијање афричке куге свиња на којем је разговарано о правилнику који ће прописивати биосигурносне мјере на фармама у циљу сузбијања и избијања заразних болести, изјавио је Његослав Лукић, помоћник министра за ветеринарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, нагласивши да је на снази забрана усељавања свиња на фарме до 21. марта, тако да ресорно министарство жели створити услове за поновно обнављање производње у свињогојству.



“Ниједна забрана није популарна, али, ми морамо схватити ситуацију у којој смо се нашли. Афричка куга свиња је нанијела огромне губитке Републици Српској. Директни губици износе више од 25 милиона КМ, од чега је Влада Републике Српске до сада исплатила више од 21 милион КМ фармерима на име обештећења. Постоји динамика исплате и ми врло добро знамо шта се дешава на терену. У протекле двије седмице спроводи се контрола сеоских имања како би се утврдило да ли се поштују мјере забране усељавања свиња на имањима гдје је забиљежена афричка куга свиња. Нажалост, свједоци смо да се сви не понашају довољно одговорно. Чак и да имамо вакцину против афричке куге свиња, то не би гарантовало стоодстотну сигурност, да се неће поново појавити вирус на фармама. Што се тиче биосигурносних мјера на фармама, њихов циљ је да се спријечи улазак вируса афричке куге свиња на фарме. То се односи и на породична газдинства. Све ове мјере ћемо представити данас и семберским фармерима. Приједлоге и сугестије ћемо уградити у текст поменутог правилника”, изјавио је Лукић, нагласивши да је правилник у фази нацрта, те да ће врло брзо угледати свјетло дана.

“Раније је улазак на фарме био могућ бројним људима, а то у будућности неће бити могуће. Зоне ризика ће на фармама бити јасно обиљежене, поштоваће се епидемиолошке баријере, фарме ће бити ограђене како би се смањио контакт животиња са различитих имања, као и приступ људима који долазе са стране. Нове биосигурносне мјере неће значајније утицати на производне трошкове. Министарство пољопривреде ће кроз правилник о капиталним инвестицијама испратити нови правилник о биосигурносним мјерама, како би фармери унаприједили производњу на својим фармама”, истакао је Лукић, нагласивши да су и до сада неке фарме примјењивале и поштовале биосигурносне мјере. 

“Правилник није никаква апстракција. Донијећемо правилник са мјерама које се могу испунити и сваки фармер ће имати обавезу да те мјере спроводи на својим фармама. Инсистираћемо на прописном обиљежавању животиња, на њиховом поријеклу, како бисмо убудуће могли да се успјешно боримо против ове пошасти”, истакао је Његослав Лукић, подсјетивши да се ових дана појавио птичји грип на подручју Градишке, у насељу Доња Долина које се наслања на општину Србац, подручје са најразвијенијом живинарском производњом.
“На срећу, ако се тако може рећи, ради се о дивљој популацији птица, о лабудовима. Ловци су пронашли двадесетак угинулих птица. Извршено је узорковање и потврђено да је ријеч о птичјем грипу. Због мјера предострожности донијели смо адекватне мјере како би се спријечило ширење птичјег грипа на том подручју. Та појава не угрожава извоз пилећег меса у ЕУ, док ће се унутрашњи промет живине одвијати без икаквих забрана”, изјавио је Лукић. 

Драган Кнежевић, директор Ветеринарског института “Васо Бутозан” изјавио је да је основни циљ доношења правилника о биосигурносним мјерама на фармама, да се смањи ниво ризика у производњи свиња.



“Желимо да спријечимо поновни улазак вируса на фарме након што се производња свиња обнови. Код нас је деведесет одсто екстензивне производње свиња, ради се о небрањеном простору и доношењем правилника обезбиједићемо већи степен биосигурности за све заразне болести, не само за афричку кугу свиња”, каже Кнежевић.

Драго Недић, предсједник Експертске групе за сузбијање афричке куге свиња, изјавио је да нове биосигурносне мјере треба да спријече улазак било ког патогена на фарме, који би могао изазвати неке проблеме.



“Желимо да промијенимо навике, да обезбиједимо другачији приступ у производњи меса на фармама, како бисмо добили боље приносе и боље ефекте. Ово је проблем комплетног друштва, јер ће биосигурносне мјере бити од велике користи фармерима у Републици Српској”, истакао је Недић, нагласивши да ће прање руку, дезинфекција обуће, спречавање неконтролисаних улазака на фарме смањити штете које смо до сада имали и утицати на безбједнију производњу.