Завршен састанак лидера, ево шта је договорено :: Semberija INFO ::

 

Завршен састанак лидера, ево шта је договорено


Foto: Klix
Лидери политичких партија које чине власт на нивоу БиХ договорили су данас да делегирају по једну особу испред своје партије како би се усагласили закони неопходни за европски пут БиХ, односно добијање датума за почетак преговора, што би требало бити завршено до краја идуће седмице.

Истовремено , уз законе о прању новца, судовима и сукобу интереса, лидери су договорили да се финализирају и измјене Изборног закона БиХ, а уколико се постигне договор о томе биће заказане ванредне сједнице Савјета министара БиХ и Паралментарне скупштине БиХ како би се све то озваничило.

"Ако лажни високи представник нешто уради нема ништа од европског пута", рекао је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Он је појаснио да од договора који је постигнут неће бити ништа уколико Кристијан Шмит, којег Република Српска не призање за високог представника одлучи да наметне Изборни закон БиХ.

Такође , Додик је рекао да група коју представља нема ништа против интегритета изборног процеса али да неће пристати на наметање јер све се ради са циљем да се купи одређена опрема која је већ наручена.

Што се тиче европских закона, лидери су истакли да је закон о спречавању прања новца практично завршен те да је остало да се финализира договор у вези са законом о судовима и сукобу интереса с тим да ће се сукоб интереса односити само на институције БиХ, и неће се дотицати ентитетског закона о спречавању сукоба интереса у Републици Српској.

"Наравно данас нисмо говорили о конкретним рјешењима, иако има свако своја мишљења због чега ће наши представници радити интензивно под координацијом министра правде у Савјету министара БиХ", рекао је Нермин Никшић, предсједник СДП-а.

Драган Човић, предсједник ХДЗ-а рекао је да је на састанку било говора и о договору у Лакташима и да је реалан термин да се усагласе три закона те да ће свако дати компетентну особу испред своје партије која ће у сарадњи са лидерима имати капацитет да разговара на ту тему.

"Крајем идућег тједна нови састанак би требао бити у Мостару", рекао је Човић.

Додик је рекао и да ће Предсједништво БиХ већ данас урадити потребне ствари у вези са преговорима са Фронтеxом те да је и тај посао завршен након што је Федерација БиХ урадила своје, тако да у принципу остају само два закона да се усагласе.

"Наш је приједлог да се донесе закон о избору судија у Уставном суду БиХ", рекао је Додик додајући да ће то подразумијевати да Република Српска бира двоје судија, Федерација БиХ четворо, а Парламентарна скупштина БиХ троје.

Он је рекао да је договорено и да се тај закон на дневном реду нађе већ у априлу мјесецу.

Такође , лидери су договорили и да се апелује на ЕУ са заједничком изјавом да се уз одлуку о преговорима додијели и датум за почетак преговора, јер како је рекао Додик, без датума "као да нисте дали ништа."

"Не желимо да проживимо судбину осталих преговора. Молим вас дајте нам датум. Ако нема датума, онда се Европска унија играла са нама, а ако нема датума нема ни стимулације да даље радимо, Ако нема датума БиХ остаје колонија која нема суверенитет", рекао је Додик.

(Независне)