"Блумберг": Њемачкој као индустријској велесили одбројани дани :: Semberija INFO ::

 

"Блумберг": Њемачкој као индустријској велесили одбројани дани



Извор: Независне новине

Немачкој као индустријској велесили одбројани дани, пише "Блумберг".

Дани Њемачке као индустријске велесиле можда се ближе крају, производња у највећој европској економији биљежи пад од 2017. године који се убрзава због смањене конкурентности.

 Извршни директор "ГЕА груп АГ" Стефан Клеберт рекао је да нема много наде.

"Заиста нисам сигуран да ли можемо да зауставимо овај тренд, многе ствари би требало промијенити веома брзо", казао је Клеберт.

"Блумберг" наводи да су темељи њемачке индустријске производње пали као домине.

САД се удаљавају од Европе и желе да се такмиче са својим трансатланским партнерима, док Кина постаје главни ривал и зато Америка више није незасит купац немачке робе, пише "Блумберг".

Заједно са глобалном нестабилношћу, политичка парализа у Берлину погоршава домаћа питања као што су урушена инфраструктура, старење радне снаге и бирократија.

Образовни систем, који је некада био моћан, симбол је дугорочног недостатка улагања у јавне услуге, наводи "Блумберг".

Истраживачки институт Ифо процјењује да ће опадање математичких вјештина коштати привреду око 14 трилиона евра производње до краја вијека.

Њемачка још има велики број малих компанија, али због застоја реформи није јасно како би могла да успори индустријски пад, преноси Б92.

"Нисмо више конкурентни. Постајемо сиромашни јер немамо развој, заостајемо", рекао је министар финансија Кристијан Линднер за "Блумберг" почетком мјесеца.

Један од најтеже погођених сектора је хемијска индустрија и то директно због губитка руског гаса. Прелазак на чист водоник је још несигуран, а на сваких 10 компанија, једна планира да обустави производњу, наводи "Блумберг".

И Кина ствара проблеме њемачкој индустрији, јер азијске суперсиле смањују потражњу за њемачком робом, док са друге стране конкуренција из Кине преплављује њемачко тржиште, посебно тржиште електричних аутомобила.

Произвођачи соларних панела затварају фабрике, јер се такмиче са кинеском конкуренцијом која има помоћ државе, наводи "Блумберг".

Извршни директор Ебм-Папст Групе Клаус Гајсдерфер је казао да постоји и проблем када је ријеч о радној снази.

"У року од једне деценије радно способно становништво ц́е бити премало да би економија могла да функционише као данас", истакао је он.