Медвјед Урош на Сретење није угледао своју сјенку, стиже прољеће :: Semberija INFO ::

 

Медвјед Урош на Сретење није угледао своју сјенку, стиже прољеће


Foto: Screenshot/Tanjug
Медвјед Урош из Београдског зоолошког врта данас, када је изашао из пећине, није угледао своју сјенку чиме је, према народном вјеровању, најавио скори долазак прољећа.

“Можемо да видимо да је јутрос медвед Урош невољно провирио напоље из пећине”, ускоро му се сервира доручак, а медвјед Миша је мало старији и невољнији - он касније излази”, рекао је биолог Кристијан Овари.

На Сретење се, према традицији, сусрећу љето и зима и, како се вјерује, ако тог дана медвјед угледа своју сјенку, уплаши се, врати у пећину, поново заспи и зима траје још шест недјеља. Ако, пак, не види сјенку, зими се ближи крај.

“Медвјед се још увијек није уплашио своје сјенке, није се вратио у јазбину и то је знак да нам прољеће долази. О томе свејдочи и ово фантастично вријеме, а и метеоролози кажу да неће бити још озбиљнијих мразева, осим ако "баба Марта" не покаже зубе”, рекао је Овари.

Према његовим ријечима, сада није тешко предвидјети прогнозу са модерним технологијама, међутим, "медвједи користе много старије и много сигурније методе - они осјећају какво вријеме долази".

Он каже да је "мала тајна" да у зоолошком врту медвједи заправо никада не спавају зимски сан, јер имају сталну доступност хране и нису принуђени да хибернирају.

“Ми морамо сваки дан доћи да нахранимо животиње. Позивамо вас да и током празника дођете у Беозоо врт до 17 часова и 30 минута”, рекао је Овари.

(Танјуг)