Проблеми у Њемачкој снажно утичу на економију БиХ и ове године :: Semberija INFO ::

 

Проблеми у Њемачкој снажно утичу на економију БиХ и ове године


FOTO: Pixabay
Велики протести широм Њемачке и проблеми са којима се суочава најснажнија европска привреда снажно ће утицати на економију Босне и Херцеговине и у овој години, сматрају саговорници "Независних новина".

Наиме, према коначним подацима Дестатиса, извоз Њемачке је у децембру прошле године усљед слабе глобалне потражње пао више него што се очекивало.

Тако је извоз пао за чак 4,6 одсто у поређењу са новембром прошле године, и то је значајно више од два одсто од очекивања аналитичара.

Како стоји у подацима Дестатиса, извоз у чланице Европске уније смањио се за 5,5 одсто на мјесечном нивоу, а у земље изван ЕУ за 3,5 одсто.

Још гори су подаци за увоз у ову државу, који је за мјесец дана (новембар - децембар) пао за чак 6,7 одсто, док су аналитичари очекивали пад од 1,5 одсто.

"Упркос изазовима, спољнотрговински биланс у децембру је остао у историјским оквирима, па је сезонски прилагођени спољнотрговински суфицит износио 22,2 милијарде евра, у поређењу са 20,8 милијарди евра у мјесецу прије. Извоз у 2023. био је за 1,4% мањи него у 2022. години, док је увоз мањи за 9,7 одсто", наводи се у подацима Дестатиса.

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да је чињеница да је Њемачка један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера РС и БиХ.

"Многе привредне гране су ослоњене на њемачко тржиште и биле фокусиране на ово тржиште јер је њихова привреда била доста стабилнија и били су доста боље платише у односу на друга тржишта, на примјер Италије. Пад привредних активности у Њемачкој прошле године се пренио и на ову годину, тако да привредни субјекти из Републике Српске који су имали значајније уговоре са фирмама из Њемачке ове године имају редуковане уговоре за 20-30 одсто или их чак још нису потписали", истакао је Ћорић.

Према његовим ријечима, ова неизвјесност је велика брига за домаћа предузећа која сарађују са привредницима из Њемачке.

"Ово значи да ће и 2024. година бити доста тешка као што је био крај 2023. Отежавајућа околност је то што њемачки партнери нису у прилици или неће олако да повећају цијене наших производа, па чак нека предузећа траже смањење цијена правдајући се проблемима у њиховој држави. Предузећа која су доминантно ослоњена на њемачко тржиште имаће проблеме", нагласио је Ћорић.

Економиста Миленко Станић сматра да ће проблеми у Њемачкој наставити негативно да се одражавају на економију БиХ и у овој години.

"Пад индустријске производње у БиХ је био више од девет одсто и био је значајан пад извоза, иако то није било условљено рецесијом у Њемачкој. Очигледно да се у првом кварталу ове године настављају негативни токови у најјачој и најважнијој економији Европске уније, али и најважнијој економији што се тиче спољнотрговинског аспекта са БиХ. Та кретања ће се негативно одразити и на кретање наше индустријске производње и извоза и увоза. Очекивало се да ће ово бити година опоравка и пада инфлације. Ипак, почетак ове године је био лош. Ово ће утицати на укупну спољнотрговинску размјену са Њемачком", закључио је Станић у разговору за "Независне новине".
 
(Независне)