Опозиција у Црној Гори: Кривична пријава против Мандића због истицања стране заставе :: Semberija INFO ::

 

Опозиција у Црној Гори: Кривична пријава против Мандића због истицања стране заставе


Фото - РТЦГ

Извор: РТЦГ

Посланици Демократске партије социјалиста, Социјалдемократа, Хрватске грађанске иницијативе и Демократске уније Албанаца, поднијели су Специјалном државном тужилаштву кривичну пријаву против предсједника Скупштине и лидера Нове српске демократије Андрије Мандића због сумње да је злоупотријебио службени положај. То је саопштио посланик ДПС-а Андрија Николић. Он је казао да су позвали Бошњачку странку да потпише кривичну пријаву, што су они одбили.

Николић је казао да су поднијели кривичну пријаву против Мандића због истицања заставе стране државе у свом кабинету у Скупштини. 

“Званичници који су били у посјети нијесу били из Србије, па је тако изложио порузи државу Црну Гору, њену заставу, као и Скупштину.  Тиме што је истакао заставу која је симбол само једног дијела народа он је извршио кривично дјело дискриминација, противно члану 8. Устава", казао је  Николић.

Он је поручио је да би Мандић требало да буде предсједник Скупштине свих народа, а не само једног дијела.

“Андрија Мандић има политичку улогу да мијења карактер Црне Горе и да то ради са интересом да је испоручи онима које годинама служи и сви се праве да то не виде. Он да је у континуитету производи политичке подјеле у земљу и жели да уведе Црну Гору у “српски свет”. Мислимо да у поступању Мандића има пуно скандалозног и пуно тога у домену кривично-правне одговорности и да ће га тужилаштво саслушати”, казао је Николић.

Николић је казао да су позвали Бошњачку странку да потпише кривичну пријаву, што су они одбили.

"Мислимо да у поступању Андрије Мандића има довољно основа и сумње, да не само политички буде санкционисан, већ и за реакцију СДТ-а", казао је он. 

Он је питао да је питање када ће неки други предсједник општине слиједити кораке првог човјека Пљеваља Дарија Вранеша који слави Дан државности друге земље.

"Ако Дарио Вранеш остане на челу Пљеваља након онога што је урадио, онда су Милојко Спајић, Јаков Милатовић и Алекса Бечић гори од њега", казао је Николић. Истакао је да правни тим ДПС-а испитује да ли у поступку Вранеша има елемената кривичног и прекршајног дјела. 

Он сматра да по службеној дужности треба да реагује правосуђе. 

"Није проблем да се Срби као народ национално испоље, али кад вам предсједник општине у Црној Гори говори да је територијални интегритет споран, јер су неки тамо  измислили границе гдје не треба да буду, он нам поручује да Пљевља нијесу дио Црне Горе и да  жели да их одвоји од Црне Горе. А тиме што је рекао да је 'Боже правде' химна свих Срба па и његова,  показује да он и његова групација никада нијесу прихватили симболе Црне Горе", рекао је Николић.

Посланик СД-а Бранислав Ненезић казао је да премијер Спајић само показује незрелост, немоћ и зависност у односу на  Мандића.

“Нека посланици Покрета Европа сад, Демократа и Албанског форума јасно кажу грађанима Црне Горе да ли подржавају кршење Устава Црне Горе. Нека покажу карактер, јер ћутање је јасно одобравање, не само кршења Устава већ и кривичног дјела”, казао је он.

Посланица ДПС-а Дрита Лола је рекла да закон прописује како мањине користе национале симболе.

“Национални симболи су једна ствар, а национална симболика неког симбола је друга ствар. У конкретном случају, та тробојка је плод једне шовинистичке политике и симбол једног шовинистичког рата. То је опасна порука која се шаље грађанима. Не шаљу сви симболи истовјетну поруку”, истакла је Лола.