Додик о литијуму у Лопарама: Ништа без консензуса са становништвом :: Semberija INFO ::

 

Додик о литијуму у Лопарама: Ништа без консензуса са становништвом


FOTO: Tanjug
- Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се у Лопарама ништа неће десити док не буде постигнут консензус са локалним становништвом о налазишту литијума, да треба користити развојне шансе, али да неће бити дозвољено загађивање животне средине.

"Услов да се било шта ради јесте да се праве фабрике за прераду, еколошки на највишим стандардима", рекао је Додик за РТРС, наводећи да је литијум данас највреднија руда, те да у том крају има и других тражених метала.

Додик је указао и на то да све што ради међународна заједница има за циљ одузмање имовине Републици Српској.
"Међународна заједница је одједном кренула са захтјевом да се одузме имовина Републици Српској. Мислим да су они у функцији таквих који хоће да се спријечи било шта да се ради, да се сачека да, вјероватно, покушају да смијене ову власт и онда да дођу такви који ће рећи `шта да радимо, морамо дати њима`... Ми не дамо њима", рекао је Додик и нагласио да је природно богатство Српске велико.

Додик је указао да је литијум потребан човјечанству и да уколико се ствари буду кретале ка употреби електричних аутомобила, очигледно треба ријешити питање батерија.

Он је рекао да је еколошка прихватљивост предуслов свега, те да би они који су заинтересовани за експлоатацију прије свега морали да изграде фабрике за прераду.

"Ако нећете - нећете ни добити право. Фабрике на том локалитету или у непосредној близини су услов да се било шта ради", напоменуо је Додик.

Предсједник Републике Српске нагласио је да постоје технологије које су потпуно еколошки прихватљиве, те да Српска неће дати дозволу никоме ко загађује животну средину.

Он је указао и да су та налазишта, са друге стране, развојна шанса коју не треба пропустити.

"Ми ћемо за ове послове ангажовати стручњаке који ће убиједити јавност и ништа се неће десити док се не постигне консензус са локалним становништвом. Никаква загађења се неће десити", нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да је сличан примјер био и са изградњом Термоелектране у Станарима, те нагласио да се на крају испоставило да је то све у складу са еколошким стандардима.

Додик је нагласио да се никоме ништа неће дати у концесију, као и да није ријеч само о литијуму, будући да је, како је навео, на том локалитету нађено још других вриједних метала који недостају Европи и САД.
 
"Европа увози комплетне залихе магнезијума, а само на том локалитету има више од 90 милиона тона те руде", рекао је Додик коментаришући скуп у Лопарама за потписивање петиције која ће бити упућена у Народну скупштину Српске за доношење декларације о противљењу отварања рудника литијума и других елемената на дијелу планине Мајевице који припада тој општини.

Према његовим ријечима, Република Српска води потпуно суверену политику по том питању и никаквих загађења неће бити.

"Тамо ће морати да се на лицу мјеста прерађује та руда - да има позитивне ефекте за цијели крај, у запошљавању, производњи, у подизању бруто домаћег производа. Донедавно су ови из опозиције причали `гдје су нам фабрике`, а када се поведе прича о томе - опет не ваља", нагласио је Додик.

Он је упитао и шта има предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић из Требиња да прича о томе, потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак и шта о томе зна предсједник СДС-а Милан Миличевић?

Додик је упитао и гдје су одговори опозиције на суштинска национална питања, те подсјетио да се није видјело да су били активни око Дана Републике.

"Прво њихово питање на нешто да би требало да се уради у Српској је `шта кажу странци`, а важно је шта кажемо ми. Ми разумијемо шта су европски и свјетски стандарди и шта онда треба да питамо странце? То њихово `шта кажу странци` је умало коштало Републику Српску и да није дошао СНСД и ја на његовом челу - то би до сад била бивша творевина", навео је Додик и истакао да опозиција не зна ништа да креира и нема идеју.

Додик је подсјетио да је опозиција причала да је он криминалац, а завршио је на суду јер не поштује, како каже, недовршеног Кристијана Шмита, са којим су они били другови док их није одао.

Он је истакао да, за разлику од данашње опозиције, има јасну визију како водити политику успјешне Републике Српске.
"Политика може бити успјешна само ако се води јако, снажно, ауторативно, а не да будете потрчко неке друге политике. Зато је СДС и пао и нижи је сада. Опозиција и постоји да ремети неке ствари, али да не иде против интереса властите државе", указао је Додик.

​(Независне)