Амерички институт: Руси напредују са свих страна, Украјини се не пише добро :: Semberija INFO ::

 

Амерички институт: Руси напредују са свих страна, Украјини се не пише добро


- Амерички институт за ратне студије (ИСW) објавио је касно синоћ никад детаљнију анализу стања на фронту у Украјини која долази након вишемјесечне борбе за кључни град Авдејевку.

Наиме, ако падне Авдејевка, говорило се мјесецима раније, биће то први руски корак ка освајању читавог Донбаса.
И заиста, нова мапа коју је објавио ИСW, након освајања Авдејевке, приказује да Руси напредују са свих страна и да се Украјини не пише добро, без значајне помоћи Запада.

Руске снаге проводе кохезивну офанзивну операцију с више страна у потрази за оперативно значајним циљем готово први пут у више од годину и по дана. Изгледи ове офанзиве у сектору Харков-Луганск далеко су од јасних, али њена почетна изведба означава значајан заокрет у приступу руског оперативног нивоа

Руски напори да заузму релативно мале градове и села у источној Украјини од прољећа 2022. нису осигурали оперативно значајне добитке, иако су те операције довеле до борби великих размјера и значајних украјинских и руских губитака.

Руске снаге су слиједиле значајније циљеве током своје офанзиве зима-прољеће 2023., али и тај је продор био лоше осмишљен и изведен и његов неуспјех у постизању било каквог значајног напретка искључује доношење чврстих закључака о планираним циљевима.

Међутим , сада се руска офанзивна кампања одвија дуж чак четири осе, од сјевера према југу:

1 ) око Купјанска и Синкивке;
2 ) од Табаивке према Крухљакивки;
3 ) од Макијевке према Раихородки и/или Борови; и
4 ) од близу Кремине до Дробишева и/или Лимана.


 
"Руски напади до ове тачке уопштено су или концентрисали велике масе трупа против појединачних циљева (као што су Бахмут и Авдејевка) или су се састојале од вишеструких напада дуж смјерова напредовања који су били предалеко да би се међусобно подржавали.

Тренутна руска офензива у сектору Харков-Луганск, насупрот томе, укључује нападе дуж четири паралелне оси које се међусобно подржавају у потрази за вишеструким циљевима који би, узети заједно, вјероватно створили оперативно значајне добитке.

Дизајн ове офанзивне операције вриједан је пажљивог разматрања без обзира на њен исход као могући примјер способности руског заповједништва да учи и побољша своје претходне неуспјехе на оперативном нивоу.

Чини се, међутим, да се руски тактички учинак у овом сектору није материјално побољшао у односу на претходне руске тактичке недостатке, што је фактор који би могао довести до укупног неуспјеха чак и овог боље осмишљеног подухвата ", истиче у својој опширној анализи ИСW.

Додаје се да је руска западна групација снага недавно је интензивирала операције дуж линије Купјанск-Сватове-Кремина и усредоточена је на четири смјера напредовања.

"Руске снаге тренутно проводе офанзивне операције сјевероисточно од Купјанска, сјеверозападно од Сватова, југозападно од Сватова и западно од Кремине.Руска западна групација снага (WМД) одговорна је за већи дио осовине Харков-Луганск од стабилизације фронта након успјешне противофанзиве Украјине у Харковској области у јесен 2022", наводи се.

Истиче се да је централна групација снага имала одговорност за јужни дио ове оси у смјеру Лимана између јесени 2022. и јесени 2023., али чини се да је западна групација сада преузела одговорност за сјеверни дио смјера Лиман након што је руско заповједништво пребацило значајне елементе централне групације као подршку офанзивним напорима заузимања Авдејевке у Доњецкој области почетком октобра 2023.

Подсјеча се и како је WМД-ова 6. комбинована армија и 1. гардијска тенковска армија наставиле су локализирани офанзивни напор сјевероисточно од Купјанска 6. октобра 2023. и спорадично интензивирале операције другдје у смјеру Купјанска. Међутим , овај локализирани руски офанзивни напор да напредује према Купјанску са сјевероистока резултирао је само маргиналним тактичким добицима до јануара 2024.

"Украјински званичници почели су протеклог мјесеца све чешће извјештавати да руске снаге постављају услове за већи офанзивни напор у смјеру Купјанска и Лимана. Елементи оружја за масовно уништење почели су интензивирати операције у четири смјера напредовања дуж линије почетком јануара, а шеф украјинске војне обавјештајне службе ГУР Кирило Буданов објавио је да су у току руски зимско-прољетни напори на оси Харков-Луганск", истиче ИСW па закључује како руска способност да проведе оперативно значајне офензивне напоре још увијек увелико зависи о нивоу подршке Запада Украјини.

Помоћ Запада

"Добро снабдијевене украјинске снаге с надмоћним способностима прије су спријечиле руске снаге да остваре чак и маргиналне добитке током великих руских офанзивних напора и показале су се учинковитима у изазивању трајне деградације руске логистике и борбених способности.

Тренутне способности Украјине ускраћују руским снагама могућност маневара потребних за провођење оперативно значајног напретка, али многе од тих способности ослањају се на кључне системе и материјале са Запада, а посебно из САД-а.

Запад тек треба пружити Украјини одређене способности које би могле омогућити украјинским снагама да додатно ограниче способност Русије да настави с оперативно значајним напретком, посебно способности дугометних напада који би могли деградирати руску логистику у дубину и нападачке авионе који би могли конкурисати операцијама руског ваздухоплпвства.

Украјина покушава брзо проширити своју обрамбену индустријску базу како би сама произвела многе од ових способности, а украјинске снаге такође развијају технолошке иновације и прилагодбе које имају за циљ надокнадити руске предности у људству и материјалу.

Овим украјинским напорима требат ће времена да произведу велике резултате, а то ће вријеме руске снаге искористити за побољшање властитих способности и провођење потенцијално значајних офензивних операција као што је њихова текућа операција досезања линије ријеке Оскил.

Кашњења западне помоћи присилила су украјинске снаге на кориштење своје опреме и створила несигурност у украјинском оперативном планирању што је рањивост коју ће руске снаге све више искориштавати како би олакшале добитке на бојном пољу.

Способност Украјине да се дугорочно обрани ослања се на њезину способност не само да спријечи руске снаге да заузму оперативно значајно подручје, већ и да покрене успјешне протуофензивне операције за ослобађање стратешки виталних подручја. Украјинска способност да преузму и задрже иницијативу на цијелом ратишту и ослободе териториј је сигуран пут за ускраћивање могућности руским снагама да остваре стратешки значајне добитке у Украјини. Украјина стога треба сигурносну помоћ која јој омогућује да спријечи текуће руске напоре да оствари оперативно значајне добитке, док се такођер припрема за властите операције које могу ослободити даљу украјински територију", стоји у закључку ИСW-а, преноси "Јутарњи лист".

(Независне)