Шта шпијунски авион ради изнад Српске :: Semberija INFO ::

 

Шта шпијунски авион ради изнад Српске


Извиђачки авион, канадске производње, SL-650 "артемис" 27. фебруара летио је изнад југоисточних дијелова БиХ, тачније изнад пограничне територије Републике Српске и Србије, објавио је на телеграм каналу "Рибар" руски војни блогер Михаил Звинчук.

Према мапи објављеној на телеграм каналу, авион је полетио са војног аеродрома у румунској ваздухопловној бази „Михаил Когалничану“, и преко Бугарске, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне горе стигао до БиХ, гдје је неколико часова патролирао дуж линије Тузла-Сарајево-Мостар, пише Раша Тудеј.

Руски блогер је примијетио да је лет поменутог авиона у овој области крајње неуобичајена појава, будући да је "артемис" углавном задужен за осматрање простора уз сјевероисточну границу Србије, тј. пограничног простора са Румунијом. Како наводи "Рибар", извиђачки авион је у овој области до недавно летио готово свакодневно, нарочито током скорашњих протеста организованих након парламентарних избора.

Према писању италијанског портала, који се бави праћењем летова изнад Средоземног мора, "Италмилрадар" у протекла два мјесеца забиљежено је чак осам летова "артемиса", заправо две летелице исте врсте са сличним именима - "артемис 1" и "артемис 2" - у непосредној близини Србије.

Оба авиона су власништво компаније "Леидос дифенс груп" са сједиштем у Вирџинији и редовно се "изнајмљују" америчкој војсци за потребе њихових мисија.

На основу јавно доступних информација, ова компанија опремила је летјелице специјалном опремом - системима за прикупљање података путем електронских сигнала (ELINT, Electronic Intelligence) и радаром за бочно осматрање помоћу ког се могу осматрати и пратити покретне циљеве на копну и мору.

Шест од поменутих осам летова обављених 1, 13, 22. јануара и 1, 10, 18. фебруара изведени су у ваздушном простору Румуније уз границу са Србијом. Преостала два лета обављена 23. и 27. фебруара (о ком је писао и "Рибар") имала су знатно другачију путању и област коју су авиони надгледали, али је циљ остао исти.

Наиме, 23. фебруара "артемис 1" је, према подацима Флајтрадара,  полетио са војног аеродрома у ваздухопловној бази „Михаил Когалничану“ у Румунији, одакле се упутио прво у Мађарску, потом у Хрватску и на крају у БиХ гдје је неколико сати надлијетао простор изнад линије Тузла-Сарајево-Мостар, што је учињено и у посљедњем забиљеженом случају.
Након завршетка извиђачке мисије, авион се упутио ка Јадранском мору, а потом се преко Албаније, Сјеверне Македоније и Бугарске, вратио у Румунију и слетио у поменуту базу.

Јасно је, дакле, да су посљедња два лета "артемиса" имала су потпуно другачију путању, а као један од могућих узрока надлијетања територије БиХ и Републике Српске, "Рибар" наводи „покушај да се Милораду Додику пошаље порука, читај упозорење, због његове посјете Казању“.

Ипак, имајући у виду да се ради о летјелицама које су раније коришћене за осматрање и праћење комуникација над Украјином и Либијом, редовног корисника авиона - америчку војску и поменуту опрему јасно је да се ЦЛ-650 користи за извиђање, односно осматрање и праћење активности оружаних снага Србије, пише Раша Тудеј.

Са овим се слаже и поменути италијански портал, који наводи да су летови ових авиона заправо "мисије прикупљања информација о потенцијалном војном јачању у региону, будући да је ситуација на овом дијелу Балкана константно напета".

Оно што додатно говори у прилог овој тези, јесте да је у посљедњих неколико дана забележено веће присуство америчких беспилотних летјелица МК-9 "рипер" у ваздушном простору на сјеверуКосова и Метохије.

Према наводима "Рибара", ове летјелице задужене су за праћење вјежбовних активности Војске Србије, нарочито 250. ракетне бригаде за ПВД, која је данас опремљена кинеским системима ФК-3 и руским "панцирима", што свакако представља трн у оку, не само САД већ и сусједним земљама чланицама НАТО.

Стационирани у Румунији
"Артемиси" су стационирани у Румунији, тачније на самој обали Црног мора од почетка 2022. године односно непосредно пре почетка Специјалне војне операције у Украјини, па су у више наврата су коришћени за осматрање активности у Црном мору и на истоку Европе.

(Глас Српске)