Позитивне вијести за БиХ, раст БДП-а прогнозиран на три одсто :: Semberija INFO ::

 

Позитивне вијести за БиХ, раст БДП-а прогнозиран на три одсто


 - Међународни монетарни фонд (ММФ) повећао је прогнозу бруто домаћег производа (БДП) Босне и Херцеговине за ову годину, показује њихов задњи извјештај.

Тако су прогнозе ММФ-а да ће БиХ ове године имати раст БДП-а у износу од три одсто.

Ипак, према њиховим ранијим пројекцијама из прошле године, очекивања су била да ће Босна и Херцеговина имати раст бруто домаћег производа у овој години у износу од два одсто.

ММФ је објавио податке за 191 земљу свијета.

Што се тиче држава у региону, за Словенију се процјењује раст БДП-а од 2,2 одсто у овој години, Србију три одсто, Хрватску 2,6 одсто, Сјеверну Македонију 3,2 одсто, Црну Гору 3,7 одсто, Албанију 3,3 одсто и самопроглашено Косово четири одсто.

Најнижи раст у свим регионима предвиђа се у Европи, од 0,9 одсто.

Завод за статистику Републике Српске објавио је да се усред различитих економских прогноза, Српска појавила с обећавајућим растом од 2,4% свог бруто домаћег производа (БДП) у четвртом кварталу прошле године, у поређењу с истим периодом претходне године.

"Ово повећање слиједи досљедну путању раста уочену у трећем кварталу (2,1%) и посљедњем кварталу 2022. (2,2%). Штавише, када се прилагоди за сезонске варијације, БДП је забиљежио раст од 0,6% на кварталном нивоу од октобра до децембра, што указује на економску отпорност упркос глобалним неизвјесностима", наводи се у извјештају Завода за статистику РС.

Економиста Предраг Млинаревић истакао је за "Независне" да ММФ два пута годишње даје прогнозе раста за сљедећу годину анализирајући ризике по исти. 

"Оно што је позитивна макроекономска индикација из друге половине 2023. године је обуздавање инфлације која је подржала раст у најразвијенијим земљама, укључујући и ЕУ. Такође, усљед пада инфлације дошло је до опоравка приватне потрошње која је водила расту запослености. На страни понуде биљеже се позитивни ефекти смањења цијена енергената. Из тог разлога је дошло до промјене очекивања у вези са растом са корекцијом прогноза навише. Међутим, тенденције раста су умјерене и не треба очекивати значајније повећање стопа раста у овој години", нагласио је Млинаревић.

Синиша Пепић, доктор економске дипломатије, истакао је за "Независне новине" да је повећање прогноза раста БДП-а за БиХ на 3% за ову годину свакако позитивно. 

"Већи економски раст може пружити неку дозу стабилности и олакшати опоравак након претходних криза. Истина, неки изазови и даље трају. Ово је посебно битно посматрати у контексту тренутно изражене нестабилности и потенцијалне рецесије, поготово с обзиром на директну повезаност наше економије с ЕУ. Снажнији економски раст може помоћи у смањењу негативних утјецаја вањских шокова и пружити основу за одрживи развој", закључио је Пепић.

(Независне)