Амерички дипломата шпијунирао за Кубу више од 40 година :: Semberija INFO ::

 

Амерички дипломата шпијунирао за Кубу више од 40 година


 - Виктор Мануел Роха (73), бивши амбасадор САД у Боливији, признао је да је шпијунирао за Кубу 40 година.
Роха је оптужен да је прослијеђивао информације комунистичкој Куби од 1981. године, док је службовао у САД.
Током саслушања на суду у Мајамију, бивши амерички дипломата и амбасадор у Боливији, измијенио је исказ и признао да је шпијунирао за Кубу. Пресуда Рохи ће бити донесена 12. априла.

Докази које су истраживачи током случаја сазнали садрже информације да је Роха деценијама шпијунирао за Кубу, бившег кубанског предсједника ословљавао "командантом", а САД називао "непријатељским".

Случај Рохе илуструје како су кубаске обавијештајне службе надмудриле службе САД, рекао је за ББЦ прошлог мјесеца Џејмс Олсен, бивши директор контраобавјештајне службе Централне обавјештајне агенције (ЦИА).

"Он је издајник. Он је издао нашу земљу. Мислим да је то за презир и мислим да неће поново угледати свијетлост дана", каже Олсен.

Мануел Роха је највећи дио дипломатске каријере провео у државама Латинске Америке. Послије дипломатске службе наставио је да ради као специјални савјетник Јужне команде САД, дијела америчке војске који надгледа Кубу.

Тајни агент Федералног истражног бироа (ФБИ) је, у новембру 2022. контактирао Мануела Роху путем WхатсАппа, апликације и представио се као обавјештајац кубанске службе уз поруку "Твоји пријатељи из Хаване", наводи се у документима.

Роха је током три састанка, које је имао са прикривеним агентом истражног бироа, почео да открива информације о времену када је радио као тајни агент за владу Кубе, наводи се у оптужујућем документу.

Агент који се представљао као кубански шпијун је упитао Роху: "Да ли сте идаље уз нас?", а Роха је био љут што се испитује његова лојалност.
 
(Независне)