Полиција од власника одузела 152 возила, казне премашиле милион КМ :: Semberija INFO ::

 

Полиција од власника одузела 152 возила, казне премашиле милион КМ


Више од 150 возила током прошле године одузето је од грађана Српске углавном због дуга по основу неплаћених казни, наводе из Министарства унутрашњих послова Републике Српске за "Независне новине".

Наиме, према њиховим подацима, Министарство унутрашњих послова Републике Српске са циљем спречавања прекршаја који имају облик тежих посљедица у току 2022. године привремено је одузело 169, а у 2023. години 152 возила различитих типова и марки.

"Привремено одузимање возила врши се од лица која су повратници у чињењу прекршаја из области безбједности саобраћаја евидентирани у Регистру новчаних казни и прекршајној евиденцији. Укупан збир изречених новчаних казни вишеструким повратницима у извршењу прекршаја, а по основу одузетих возила у 2022. години износио је 1.501.297 КМ и у 2023. години 1.101.253 КМ", наводе из МУП-а.      
         
Горан Бошњак, виши стручни сарадник у Агенцији за безбједност саобраћаја РС, истиче да дио учесника у саобраћају који чињењем деликата у овој области представљају ризик за све остале савјесне учеснике јесу вишеструки повратници у чињењу саобраћајних прекршаја.

"Полицијски службеници примјењују одређене санкције на прекршиоце закона, а тичу се безбједности саобраћаја. Може се рећи да уобичајене санкције као што су новчане казне, казнени бодови и мјере забране управљања возилом на већину возача дјелују у циљу нечињења поновног прекршаја. Међутим, проблем се јавља са повратницима у чињењу прекршаја. Када нормативима прописане санкције, које се изричу у саобраћају, не дају очекиване резултате, прибјегава се најефикаснијој, али у исто вријеме и најрепресивнијој мјери, која је у Републици Српској актуелизована у посљедњем периоду, односно мјери привременог одузимања моторног возила као предмета извршења прекршаја", казао је Бошњак.

Како наводи, привремено одузимање моторних возила спроводе овлаштена службена лица, односно полицијски службеници у оквиру дјелокруга свог рада према вишеструким повратницима у чињењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја.

"Министарство унутрашњих послова Републике Српске је интензивирало привремено одузимање возила од вишеструких повратника у чињењу најтежих прекршаја из области безбједности саобраћаја, с обзиром на то да је у 2020. години привремено одузето 90 возила.  Интензивирано је због чињенице да вишеструки повратници често настављају са чињењем тешких прекршаја и да код њих није постигнута сврха кажњавања изрицањем новчане казне, казнених бодова и заштитне мјере забране вожње. С обзиром на то да МУП према постојећим нормативима може само привремено одузимати возила, могућност трајног одузимања остаје на судовима", наводи Бошњак.

Како додаје, напомене ради, погрешно је интерпретирати да се наведена заштитна мјера спроводи над лицима која имају евидентиран дуг у регистру новчаних казни, већ према вишеструким повратницима у чињењу најтежих прекршаја из области саобраћаја.

"Такође, постоји иницијатива за уврштавање наведене заштитне мјере у Закон о основама безбједности саобраћаја на путевима Босне и Херцеговине, гдје би се додатно дао вјетар у леђа спровођењу исте", закључује Бошњак.

(Независне)