Седморици бивших припадника Армије РБиХ за злочине у Бужиму укупно 36 година затвора :: Semberija INFO ::

 

Седморици бивших припадника Армије РБиХ за злочине у Бужиму укупно 36 година затвора


Извор: Фена (С.М.) / БХРТ

Суд Босне и Херцеговине изрекао је првостепену пресуду којом су седморица бивших припадника Армије РБиХ осуђени на укупно 36 година затвора, због ратног злочина против цивилног становништва и ратних заробљеника у Бужиму.

Вахид Бајрeктаревић осуђен је на 12 година затвора, Сенад Салкић на осам, Зијад Нанић и Есад Куделић на по пет година, Хусан Мустафић на три, а Самир и Хусеин Исаковић на по годину и по затвора. Неџад Бапић је ослобођен по свим тачкама оптужнице, јавља БИРН БиХ.

Проглашени су кривим за злостављање цивила и ратних заробљеника у импровизованом затвору који је био смјештен у бившем хотелу "Радоч" у Бужиму од новембра 1994. до аугуста 1995. године, и то Нанић у својству помоћника команданта за безбједност 505. бужимске бригаде Петог корпуса АРБиХ, Куделић као командир вода Војне полиције у команди 505. бужимске бригаде, а Бајрeктаревић, Салкић, Мустафић, те Самир и Хусеин Исаковић, као припадници Војне полиције те бригаде.

Злочини су почињени над заробљеним припадницима Војске Републике Српске и Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна (НОАПЗБ), те симпатизерима НОАПЗБ-а.

Бајрeктаревићу, који се једини од оптужених није појавио на изрицању пресуде, у казну ће бити урачунато вријеме проведено у притвору.

Тужитељица Ведрана Мијовић је након изрицања пресуде затражила да се за све осуђене изрекне мјера забране путовања и напуштања боравишта. Пресједавајући Судског вијећа Дарко Самарџић рекао је да ће Суд накнадно донијети одлуку о том приједлогу.

Суђење у овом предмету почело је 15. марта 2016. године.

С њима је био оптужен и Мехмед Алешевић, али је поступак против њега раздвојен, те је 2022. правоснажно осуђен на пет година затвора.

На ову пресуду постоји могућност жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ.