Возни парк у ЕУ све старији, а гдје је онда БиХ? :: Semberija INFO ::

 

Возни парк у ЕУ све старији, а гдје је онда БиХ?


- Во­зни парк у Евро­пи је све ста­ри­ји, те про­сјечна ста­рост ауто­мо­би­ла тре­ну­тно изно­си 12 го­ди­на и три мјесеца, по­ка­зу­ју по­да­ци Европ­ског удружења прои­звођача ауто­мо­би­ла (АЦЕА).

У окви­ру 28 чла­ни­ца ЕУ, Ве­ли­ке Бри­та­ни­је и чла­ни­ца ЕФ­ТА, нај­ста­ри­ји во­зни парк има Грчка, те се у овој зе­мљи во­зе ауто­мо­би­ле ко­ји су про­сјечно ста­ри 17 го­ди­на и три мјесеца.

На­кон Грчке, нај­ста­ри­ји во­зни парк има Ес­то­ни­ја са про­сјечном ста­рошћу ауто­мо­би­ла од 16 и по го­ди­на.

Сли­је­ди Че­шка са 15 го­ди­на и девет мјесеци, Летонија са 15 година и два мјесеца и Пољ­ска са 14 го­ди­на и девет мјесеци.

Нај­јача еко­но­ми­ја ЕУ Ње­мачка има про­сјечну ста­рост ауто­мо­би­ла од тачно 10 го­ди­на.

У овим по­да­ци­ма ви­ди се да чак 21 зе­мља има про­сјечну ста­рост ауто­мо­би­ла већу од 10 го­ди­на.

Лу­ксем­бург има нај­млађи во­зни парк, са про­сјечном ста­рошћу ауто­мо­би­ла од седам го­ди­на и девет мјесеци, те Аус­три­ја и Дан­ска са осам го­ди­на и девет мјесеци.

Ипак, иако је во­зни парк у Евро­пи све ста­ри­ји, БиХ ни­је ни бли­зу овог про­сје­ка.

Та­ко је, пре­ма по­да­ци­ма БИ­ХАМК-а, про­сјечна ста­рост ауто­мо­би­ла у Бо­сни и Хер­це­го­ви­ни око 19 го­ди­на, 60 од­сто во­зног пар­ка је ста­ри­је од 13 го­ди­на, док је го­то­во 20 од­сто во­зи­ла ста­ри­је од 26 го­ди­на.

Суд­ски вје­штак сао­браћај­не стру­ке Ше­вал Ко­вачевић, ка­зао је за "Не­за­ви­сне но­ви­не" да је си­гур­но да ста­ри­ја во­зи­ла ви­ше угрожава­ју без­бје­дност сао­браћаја од но­ви­јих.

"Ко­ли­ко она ви­ше угрожава­ју без­бје­дност сао­браћаја, то би­ тре­ба­ло да ви­димо на осно­ву не­ких дру­гих па­ра­ме­та­ра. Ако се ра­де ре­до­вно те­хнички пре­гле­ди и ако се пра­те и одржава­ју и ста­ри­ја во­зи­ла, ту ће се сма­њи­ти број сао­браћај­них не­срећа. И но­во во­зи­ло, ако се за­пус­ти, може иза­зва­ти угрожава­ње без­бје­дност сао­браћаја", на­вео је Ко­вачевић.

На пи­та­ње пос­то­ји ли мо­гућност да се Бо­сна и Хер­це­го­ви­на при­ближи европ­ском про­сје­ку, Ко­вачевић каже да је пре­ла­зак на хи­бри­дна и елек­трична во­зи­ла на­гло кре­нуо.

"Ми­слим да ми нећемо моћи да испу­ни­мо стан­дар­де ко­ји се за­го­ва­ра­ју го­ди­на­ма, али и Евро­па је се­би за­да­ла жес­ток тем­по. Неће се моћи сма­њи­ти та­ко ла­ко употребе фо­сил­них го­ри­ва ка­ко они ми­сле. Мо­ра се не­што ура­ди­ти на овим ро­ко­ви­ма ко­ји су за­да­ти, одно­сно да се они про­лон­ги­ра­ју. Ви­ди­мо и у Евро­пи про­тес­те због та­квих ста­ња. Зе­мље у ра­зво­ју не мо­гу та­кве ства­ри испу­ни­ти одје­дном, те сам миш­ље­ња да се мо­ра­ју не­ке ства­ри ре­ду­ко­ва­ти", на­гла­сио је Ко­вачевић.

Под­сјећамо, Европ­ски пар­ла­мент и чла­ни­це Европ­ске уни­је пос­ти­гли су до­го­вор да на те­ри­то­ри­ји ЕУ од 2035. го­ди­не бу­де за­бра­ње­на про­да­ја но­вих пу­тничких ауто­мо­би­ла и ла­ких ко­мер­ци­јал­них во­зи­ла на фо­сил­на го­ри­ва.

Пре­ма по­да­ци­ма Европ­ске уни­је, сао­браћај је је­ди­ни се­ктор у ко­јем је еми­си­ја ште­тних га­со­ва у три де­це­ни­је, од 1990. до 2019. го­ди­не по­ра­сла, и то за 33,5 од­сто.

Нај­већи за­гађивач су пу­тничка во­зи­ла, на ко­ја у ЕУ отпа­да 62 од­сто уку­пног за­гађења угљен-­дио­кси­дом у друм­ском сао­браћају.

(Независне)