ВОДЕ СРПСКЕ: Јавни позив за предузимање активности поводом Свјетског дана вода - 22. март 2024. :: Semberija INFO ::

 

ВОДЕ СРПСКЕ: Јавни позив за предузимање активности поводом Свјетског дана вода - 22. март 2024.



Организација Уједињених нација 1992. године усвојила је резолуцију по којој се у цијелом свијету обиљежава СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА – 22. МАРТ. Тиме се наглашава значај очувања воде и животне средине.
 
Тема Свјетског дана вода 2024. године је: ВОДА ЗА МИР, са поруком да државе и народи морају да се уједине око воде и да искористе воду за мир и сарадњу, јер вода није природни ресурс око којег човјечанство треба да се надмеће и сукобљава него представља основно људско право - вода је неопходна за живот и сви имају право приступа води. Сарадња држава, народа, различитих група и заједница око воде може да доведе до мира, хармоније и стабилности у свијету, јер сарадња око воде може да изазове позитиван талас за мирољубиву сарадњу у свим секторима, стварајући тако основе за бољу будућност. Радећи заједно на очувању воде као најдрагоцјенијег ресурса и на балансирању потреба за водом свих народа и држава, човјечанство може да обезбиједи дугорочан мир и одрживи развој.
 
Јавна установа „Воде Српске“ позива све установе предшколског, основног, средњег и високог образовања у Републици Српској да предузму активности поводом Свјетског дана вода – 22. марта 2024. године. Уједињене нације предлажу низ активности које могу да се спроведу с циљем обиљежавања овогодишњег Свјетског дана вода под слоганом "Вода за мир":
- Организујте концерт како бисте скренули пажњу на локална питања воде и мира.
- Играјте фудбал за воду и мир. Организујте фудбалску утакмицу поводом Свјетског дана вода.
- Размислите шта за вас значе вода и мир и направите умјетничко дјело, инсталацију, пјесму или филм којим ћете инспирисати друге.
- Организујте фото-конкурс или изложбу на тему воде и мира.
- Организујте разговор на тему "Вода за мир" у својој школи, универзитету, заједници, канцеларији или организацији.
- Ако сте наставник или ученик, предложите час о води у свом разреду или укључите цијелу школу.
- Организујте акцију чишћења обала ријека, потока и језера.
- Посјетите ријеку, језеро или мочвару у свом окружењу и сазнајте више о том воденом екосистему.
- Урадите истраживање да ли вода коју користите долази из слива који прелази државне границе.
- Покрените пројекте који имају за циљ истраживање и промовисање сазнања о локалним водним ресурсима.
Поред наведених приједлога, више информација и идеја за активности поводом Свјетског дана вода доступни су на интернет страници: www.worldwaterday.org, или на интернет страници Јавне установе „Воде Српске“: www.voders.org.
 
Јавна установа „Воде Српске“ поводом Свјетског дана вода припремиће тематски едукативни летак који образовне институције могу да користе у својим активностима поводом Свјетског дана вода.
 
Јавна установа „Воде Српске“ позива образовне институције да о својим активностима поводом Свјетског дана вода обавијесте јавност путем медија, или да своје извјештаје о предузетим активностима са пратећим фотографијама или видео-записима доставе Јавној установи „Воде Српске“ на адресу е-поште: [email protected], са назнаком: „Акција – Свјетски дан вода 2024“. Све запримљене извјештаје о реализованим активностима образовних установа поводом Свјетског дана вода, Јавна установа „Воде Српске“ ће у наредном периоду сукцесивно обрађивати и публиковати на својој званичној интернет страници: www.voders.org, или у билтену Јавне установе „Воде Српске“, или путем саопштења за јавност.
 
Јавна установа „Воде Српске“ стоји на располагању образовним установама у Републици Српској за додатне информације, идеје и договоре везано за овај позив. Контакт особа испред Јавне установе „Воде Српске“ за предметне активности је: Саша Мирић, ВСС за односе са јавношћу, е-пошта: [email protected].