Колико километара аутопута има Босна и Херцеговина? :: Semberija INFO ::

 

Колико километара аутопута има Босна и Херцеговина?


Извор: БХРТ/Ивана Трбић (Б.Е.Г)

Босна и Херцеговина спада у земље са најмање километара аутопута у овом дијелу Европе. Наиме, према неким подацима у БиХ је досад изграђено око 220 километара аутопута. Шта се гради, гдје се гради и зашто немамо више аутопутева?

Босна и Херцеговина је од посебне путарине за градњу аутопутева и реконструкцију осталих путева, која се наплаћује по литри горива за 14 година прикупила око три милијарде марака, али је до сада успјела да заврши тек нешто више од 220 километара неповезаних аутопутева, већим дијелом из кредита.Најзначајнији пројекат, коридор 5Ц гради се пуне 23 године. За изградњу нове дионице коридора ових дана потписан је још један споразум о кредиту.

СРЂАН АМИџИЋ, министар финансија БиХ

"Петнаест километара аутопута и двије петље Мостар југ, Мостар сјевер, укупна вриједност 110 милиона еура кредит је 15 година грејс период четири године".

СУЗАН ГРАНСОН, директорица ЕБРД-а за инфраструктуру у БиХ

"Конкретно пројекат је у вриједности од 220 милиона од данас прва половина је на располагању.ЕБРД је започео финансирање овог коридора у 2008 години од тада банка је финансирала преко 1 милијарду".

С друге стране, у Републици Српској отварање нових километара аутопута очекује се крајем 2025. године. У овом ентитету до сада је изграђено 112 километара аутопута. Тренутно је активно пет пројеката, кажу у Аутопутевима Републике Српске.

НЕДЕљКО ЋОРИЋ, директор ЈП Аутопутеви Републике Српске

"На свим нису отворени радови и нису то све градилишта, градилишта су на дионици аутопута од Бијељине до Раче, коридор 5ц на добојској заобилазници и припремни радови на дионици аутопута од Вукосавља до Брчког, радимо на припреми отварања градлишта и потписивања уговора од Бијељине до Брчког и уговора о концесији Бањалука - Приједор гдје се издове радови на првих седам километара."

Управо је дионица аутопута Сарајево-Београд од Бијељине према Рачи, коју већим дијелом финансира Србија, била једно од најактивнијих градилишта ове године.

ДУШАН БОБИЋ, село Батковић код Бијељине

"Радови су кренули и у пуном су јеку, напредују, колико сам упућен траса је пробијена до Раче и ради се неки други слој. Мјештани су, као што сте рекли, нису вјеровали да ће све ово бити реализовано али радови напредују".

ПРЕДРАГ СПАСОЈЕВИЋ, село Велика Обарска код Бијељине

"Ево ради се други слој од Шумарића према Батковићу, друга екипа иде према Велином Селу и Броцу, иде добро. Завршена је и експропријација, куће су срушене, несметано се ради све што је предвиђено, тако се и наставља и ради се".

МИЛАН ЛАЗАРЕВИЋ, шеф Кабинета градоначелника Бијељине

"Као дио шире мреже аутопутева омогућиће боље повезивање мреже аутопутева унутар Републике Српске и саме БиХ, ова дионица ће растеретити Бијељину од транзитног саобраћаја".

Поред малог броја изграђених километара у односу на регион, још један од проблема Босне и Херцеговине је што су све изграђене дионице неповезане,па је права сврха аутопута – повезивање градова и дијелова земље, само парцијално испуњена.