Брисел: Лидери ЕУ доносе одлуку о томе да ли ће отворити преговоре о приступању БиХ Унији :: Semberija INFO ::

 

Брисел: Лидери ЕУ доносе одлуку о томе да ли ће отворити преговоре о приступању БиХ Унији


Извор: БХРТ (Ј.К.)

Европско вијеће, које у Бриселу данас почиње дводневно засједање, одлучиће да ли ће Босни и Херцеговини дати зелено свјетло за почетак преговора о приступању Унији. 

Европска комисија је 12. марта ове године и формално препоручила отварање приступних преговора између Европске уније и Босне и Херцеговине, а предсједница Комисије Урсула фон дер Лајен оцијенила је да је наша земља постигла већи напредак од када је добила статус кандидата, него у протеклих десет година. 

Подсјећања ради, статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ добили смо у децембру 2022. године. 

Магазин Политико цитирао је нацрт документа од 19. марта у који је имао увид, а према којем су европски лидери спремни дати зелено свјетло за отварање приступних преговора са Босном и Херцеговином.

Текст наводи и услове за преговоре о приступању, додајући да се сљедећи дио процеса може догодити тек “када се предузму релевантни кораци наведени у препоруци Комисије", што подразумијева више конкретног напретка Босне и Херцеговине.

"Све реформе које смо договорили стварно морају бити довршене прије него што се догоди било какав сљедећи корак за БиХ", навео је неименовани дипломат, преноси Политико.

Уочи почетка самита седам европских земаља позвало је своје колеге да слиједе препоруке Европске комисије о Босни и Херцеговини. Аустрија, Хрватска, Чешка, Грчка, Италија, Словачка и Словенија навеле су да би блок требао “искористити замах и тренутну прилику”, навео је тај извор. 

Босанскохерцеговачки званичници су оптимисти и очекују добре вијести из Брисела. Међутим, коначну одлуку о томе ће донијети Европско вијеће.

Осим Босне и Херцеговине, теме самита у Бриселу биће Украјина, сигурност и одбрана те ситуација на Блиском истоку.