У Европи се годишње произведе 16,4 милиона аутомобила у 104 фабрике :: Semberija INFO ::

 

У Европи се годишње произведе 16,4 милиона аутомобила у 104 фабрике


FOTO: Pixabay
У Европској унији, Србији, Турској и Великој Британији годишње се произведе готово 16,4 милиона аутомобила у 104 фабрике, показују подаци Удружења европских произвођача аутомобила (АЦЕА).

Статистика АЦЕА на основу бројева из 2022. године обухватила је 27 чланица ЕУ, као и Србију, Турску и Велику Британију. Србија је са једном фабриком, Стеллантисовим погоном у Крагујевцу, у групи са Хрватском, Словенијом, Аустријом, Финском и Пољском.

Од укупно 20 земаља у којима се производе возила, највише фабрика и даље име Њемачка – 24. Слиједе Велика Британија са 19, Француска са 12, па Италија и Шпанија са девет, односно осам, пише портал Мотор1.цом, преноси Аутоблог.рс.

По четири произвођача имају своје погоне у Чешкој, Словачкој и Турској а по три фабрике су у Белгији и Мађарској. По две фабрике су изграђане у Холандији, Португалу, Шведској и Румунији.

У њемачким фабрикама се претежно производе аутомобили који су изворно њемачки брендови, и то БМW, Волксwаген, Ауди и Мерцедес Бенз, али и Шкода и Опел, али постоје и погони за производњу Фордових и Стеллантисових аутомобила и једна фабрика Теслиних електричних возила код Берлина.

Међутим, и дио тих марки сада припада мултинационалним компанијама, на примјер Опел, чије је сједиште и даље у Њемачкој, али је дио Стеллантиса.

Слично је и у осталим већим европским земљама у којима доминирају домаће марке. За разлику од тога, у Чешкој, Словачкој, Турској, производе се и аутомобили марки Хyундаи, Тоyота, Киа, а у Мађарској Сузуки. Хрватска има фабрику свог произвођача, Римац групе.

Када је ријеч о произвођачима, највише погона за производњу аутомобила у Европи имају њемачки Волксwаген и мултинационална група Стеллантис, која се води као холандска компанија, а настала је спајањем Фиата-Цхрyслера и француског концерна ПСА. Та два концерна имају по 20 фабрика за производњу аутомобила у Европи.
Слиједе Ренаулт са осам, БМW са шест и Тоyота са пет.

(Независне)