Број обољелих од туберкулозе у Српској у значајном паду :: Semberija INFO ::

 

Број обољелих од туберкулозе у Српској у значајном паду


Foto: Ilustracija
- У посљедњих десет година број случајева обољелих од туберкулозе у Српској у великом је паду управо због просвећености људи али и због боље дијагностике у здравственом систему, рекао је за "Независне новине" Младен Дуроњић, начелник Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске и национални координатор за борбу против туберкулозе Српске, поводом 24. марта Свјетског дана борбе против туберкулозе (ТБЦ).

"То је болест које је из године у годину све мање, а број обољелих случајева је мањи како код нас, тако и у државама региона и свијета, док су облици туберкулозе углавном блажи", казао је Дуроњић.

Истиче , да се ове године Свјетски дан туберколозе споводи под мотом "Да! Ми можемо да окончамо туберколозу", те додаје да је Свјетска здравствена организација поставила за циљ да ову болест до 2030. године искоријени, што како каже Дуроњић није реално.

"Управо због различитих ситуација у свјетским регионима, јер су поједини много оптерећени овом болешћу", казао је Дуроњић.

Како је рекао прије десет година на годишњем нивоу број новообољелих у Српској је био 830, а сада је то 129, колико је било у прошлој години.

"Прошле године у Клиници за плућне болести УКЦ РС лијечено је 37 особа обољелих од ове болести, док обољеле дјеце није било", казао је Дуроњић и додаје да међу дјецом уназад неколико година нема пријављених случајева, те како каже то ако се деси то су дјеца из контакта с неким од укућана који је боловао од ове болести.

"За прва три мјесеца ове године код нас на клиници лијечено је шест новообољелих од туберколозе", појаснио је Дуроњић и додао је да су ријетки случајеви обољелих који су отпорни на лијекове, такозване резистентне туберкулозе.

Истиче да је, старосна доб обољелих од туберкулозе преко 60 година.

Свјетски дан борбе против туберкулозе, 24. март, обиљежава се с циљем подизања јавне свијести о разарајућим посљедицама туберкулозе по здравље, социјалну заштиту и економију и о потреби јачања напора у правцу окончања глобалне епидемије.

Из Фонда за здравствено осигурање Републике Српске казали су да осигураници који су обољели од туберкулозе ослобођени плаћања партиципације за све услуге и права која спадају у обавезно здравствено осигурање, што значи да њихову здравствену заштиту у потпуности сноси Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

"Обољелим од туберкулозе у Републици Српској доступни су најефикаснији лијекови –антитуберкулотици, како у болницама, тако и у апотекама, а у потпуности их финансира ФЗО РС", рекли су из Фонда.

Додају да се ради о терапијама које Свјетска здравствена организација препоручује у лијечењу туберкулозе, те како кажу у питању су двокомпонентни, трокомпонентни и четворокомпонентни лијекови.

"Поред наведених, обољелима су доступни и други лијекови на нашим листама, попут лијекова за лијечење мултирезистентне туберкулозе и друге. Поред лијекова, ФЗО РС финансира у цијелости и дијагностику, лијечење и друге услуге здравствене заштите које спадају у обавезно здравствено осигурање за осигуранике обољеле од туберкулозе, јер су они ослобођени плаћања партиципације", појаснили су из ФЗО РС.

Додали су да Република Српска прати свјетске смјернице у лијечењу и превенцији овог заразног обољења.

Осим тога, измјеном Закона о здравственом осигурању који је ступио на снагу у јануару 2020. године, обољели од туберкулозе се на здравствено осигурање могу пријавити по основу своје болести, уколико немају ниједну другу могућност.

(Независне)