Сарајево није безбједно за израелске фудбалере :: Semberija INFO ::

 

Сарајево није безбједно за израелске фудбалере


- Утакмицу између репрезентација БиХ и Израела није требало ни заказивати ако само узмемо у обзир познати однос Сарајева према сукобу на Блиском истоку и насумичне подршке коју дају Палестини, став је стручњака за безбједност.

Фудбалски сусрет између БиХ и Израела, који је требало да буде одигран на стадиону “Грбавица” у Сарајеву, био је најављен за уторак, али је изненада отказан. 

Предсједник Фудбалског савеза БиХ Вицо Зељковић рекао је “Гласу” да је утакмица између БиХ и Израела отказана јер је процијењено да је она високог ризика.

- Та утакмица нема никакав резултатски значај и из тог разлога је у комуникацији са УЕФА, али и са Фудбалским савезом Израела договорено да сусрет двију репрезентација буде отказан - рекао је Зељковић.

На питање да ли је утакмица отказана због сврставања Сарајева на страну Палестине у сукобу на Блиском истоку, Зељковић је навео да је могуће.

- Али не бих ја улазио сада у те ствари јер ми се држимо ових фудбалских оквира - закључио је Зељковић.
С друге стране, стручњаци за безбједност наводе да је једини разлог отказивања утакмице ништа друго до подршка Сарајева народу Палестине, јер би, како кажу, играчи Израела могли бити изложени опасности на стадиону у Сарајеву.

- Све у БиХ је поприлично ровито, нестабилно и везано за дневнополитичка дешавања. БиХ је подијељена по неколико шавова, односно најмање на онолико колико је конститутивних народа. Због тога су културни, спортски, привредни и сви други догађаји увијек под одређеним степеном тензија и напетости - казао је “Гласу Српске” декан Факултета за безбједност и заштиту у Бањалуци Слободан Жупљанин.

Нагласио је да је о питању поменуте утакмице у Сарајеву направљен пропуст у самом старту, односно да није требало ни да буде заказана јер су сви ти ризични елементи били познати у вријеме договарања и заказивања утакмице.

- Свима је познато да у БиХ не постоји јединствен став у погледу сукоба на Блиском истоку између Палестине и Израела. Самим тим утакмица је проблематична са безбједносног аспекта, а свједоци смо да чак и ови домаћи догађаји те врсте буду углавном проблематични - нагласио је Жупљанин и додао да је отказивање више него оправдан потез.

Наводи да је заказивањем па отказивањем утакмице у Сарајеву послата порука да БиХ није добро организована, да нема јасно изграђене ставове како према кључним питањима на унутрашњем, тако и на међународном плану.

Скупови

У локалним заједницама широм ФБиХ након ескалације сукоба у појасу Газе  организовани су скупови подршке на којима је исказана подршка палестинском народу у рату против Израела. Протести су организовани под окриљем Палестинске заједнице у БиХ.

(Глас Српске)