Рефундацију затражило више од 1.000 трудница :: Semberija INFO ::

 

Рефундацију затражило више од 1.000 трудница


- На адресу Фонда здравственог осигурања РС за мање од два мјесеца стигло је више од 1.000 захтјева трудница које су затражиле да им се рефундирају трошкови за пренаталне тестове од којих је, за сада, 60 одсто одобрено.
Најчешћи разлог због чега се одређени број захтјева не може одобрити јесте, како су истакли, то што није постојала препорука гинеколога из здравствене установе која има уговор са Фондом или је ова здравствена услуга урађена прије више од годину дана па је истекао рок за рефундацију који је дефинисан Законом о обавезном здравственом осигурању РС.

С обзиром на то да међу грађанима постоји недоумица ко све може дати препоруку, из Фонда подсјећају да право на рефундацију трошкова за неинвазивно пренатално тестирање крви имају труднице које је на то упутио гинеколог из здравствене установе која има уговор са ФЗОРС.

- То значи да труднице тест, који обухвата одређивање ризика за три синдрома: Даунов, Едвардс и Патау, могу да ураде било гдје, али је за рефундацију у износу од 700 марака неопходно да се испуне дефинисани услови - казали су у Фонду и подсјетили да је овај износ одређен након анализе цијена овог пакета у земљама у окружењу.
У Фонду истичу да се у јавности спекулише и о годинама жене као услов за рефундацију трошкова.

- Право на рефундацију трошкова овог теста имају све труднице без обзира на године живота. Међутим, у појединим случајевима, попут вишеплодних трудноћа, трудноћа са донираном јајном ћелијом и друго НИПТ се не препоручује, јер резултати не би били поуздани. Зато је важно да постоји приједлог гинеколога из уговорене установе да се ова процедура уради, јер тест није из медицинских разлога препоручљив свим трудницама - казали су у Фонду.

Осим што су пренатални тестови будућим мајкама омогућили безбрижнију трудноћу, ова анализа је олакшала и посао гинеколозима, који пацијенте не морају слати на друге претраге.  Гинеколог Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран истакао је за “Глас Српске” да данас, у мору ризика, готова свака трудница има разлог да уради пренатални тест.

- Само мали проценат жена, са чистим породичним стаблом, нема разлога да ради ову анализу. Готово свим трудницама дајем препоруку за пренатални тест, који у једну руку улијева сигурност како трудницама тако и гинеколозима - казао је Шаран.

Према његовим ријечима, ови тестови су прилично поуздани те да у његовој пракси до сада није било случајева да је ова анализа показала другачије. 

- Прије је рађен дабл тест, али он само даје процјену ризика и нико не може да гарантује да је налаз добар. С друге стране, када генетски налаз каже да је с бебом све у реду, онда је то већ друга прича - рекао је Шаран.

Потребна документација
 
  • * приједлог гинеколога из здравствене установе која има уговор са Фондом да се уради НИПТ. Приједлог гинеколога код кога је жена регистрована или из болница или из УКЦРС, мора да буде издат прије него што се уради тест
 
  • * рачун са спецификацијом и документ о извршеном плаћању (извод из банке, уплатница) који гласи на име осигураног лица или члана породице
 
  • * копија текућег рачуна

​(Глас Српске)