Извоз оружја из БиХ већи за скоро три пута :: Semberija INFO ::

 

Извоз оружја из БиХ већи за скоро три пута


FOTO: Ilustracija
- Намјенска индустрија Босне и Херцеговине једна је од ријетких грана привреде која је све јача, а извоз оружја је у првом кварталу ове године већи за скоро три пута у односу на исти период прошле године.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у прва три мјесеца ове године извоз оружја износио је 92.410.727 КМ, док је у три мјесеца 2023. године износио 35.116.034 КМ.

Тако су најтраженији производи из БиХ, што се тиче намјенске индустрије, бомбе, гранате, торпеда, мине, ракете и слична војна муниција и њихови дијелови, којих је за три мјесеца извезено за око 90 милиона КМ.

Највише смо производа пласирали у Сједињене Америчке Државе и то за око 21 милиона КМ.

Слиједи извоз у Словачку за 19.106.605 КМ те Србију за 12.544.358 КМ и Бугарску за 10.114.711 КМ.

Фирме намјенске индустрије БиХ су ове године своје производе пласирале још и у Турску, Того, Словенију, Пољску, Црну Гору, Молдавију, Италију, Индонезију, Мађарску, Хрватску, Француску, Њемачку, Чешку, Швајцарску, Бангладеш и тако даље.

Током прошле године извоз оружја из БиХ износио је 241.144.400 КМ, годину раније 196.023.892 КМ, а 2021. године 192.875.889 КМ.

Ово показује да су производња и извоз оружја из Босне и Херцеговине из године у годину све уноснији бизнис.
Славен Ристић, већински власник "Техничког ремонта Братунац" (ТРБ), казао је да ће тренд раста извоза фирми намјенске индустрије у БиХ расти.

"Видите да је свијет принуђен да се наоружава, те земље све више развијају сопствену намјенску индустрију. Наше тржиште су Блиски исток и Африка. То су углавном земље несврстаног блока са којима је бивша Југославија имала добре односе. То сада нама даје резултате и то је шанса за Републику Српску и Босну и Херцеговину. Наше ново тржиште су Саудијска Арабија, Египат, Намибија. Очекујемо неке уговоре и пословне прилике и у Анголи. Оно што нам тренутно представља проблем јесу капацитети", рекао је Ристић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, комплетна намјенска индустрија у региону треба да улаже у развој својих капацитета да би одговорила захтјевима на свјетском тржишту.

"Освојили смо тржиште Саудијске Арабије, уговор је вишемилионски и дугогодишњи. У питању је трансфер технологија и заједничка производња неких наших производа. Уговор је веома значајан за нашу компанију. Ово ће омогућити додатна запошљавања у 'Техничком ремонту Братунац'", нагласио је Ристић.

Економиста Адмир Чавалић сматра да је повећање извоза резултат вањских околности, односно промјене у иностранству за пословање у намјенској индустрији, то јест све већег наоружавања земаља.

"Процјена је да ће минимално наредних пет година бити наоружавања, посебно за земље чланице Европске уније и друге европске земље, превасходно у контексту руско-украјинског конфликта. Босна и Херцеговина, попут свих других земаља које имају темеље намјенске индустрије, треба ово да искористи.

Очекујем да ће вјероватно подаци за ову годину у наредним кварталима, али и у сљедећој години бити позитивни, у смислу да ће доћи до раста извоза оружја. Оно што је битно нагласити, не смијемо бити таоци неких бирократских баријера, разумијевајући како функционише намјенска индустрија и да имамо државне и ентитетске надлежности.

Битно је да то све буде синхронизовано, сада није прави тренутак да имамо било какве бирократске сметње, јер је сада тржиште у узлету и треба то искористити", објаснио је Чавалић.

(Независне)