У сусрет Међународном празнику рада: Гдје отићи за 1. мај? :: Semberija INFO ::

 

У сусрет Међународном празнику рада: Гдје отићи за 1. мај?


FOTO: Pixabay
Први мај је међународни празник рада којим се славе радници и радничка класа, а најчешће се обиљежава излетима или роштиљањем у природи. Једно од честих питања која се постављају неколико дана прије овог празника јесте: Гдје отићи за 1. мај? У наставку можете читати више о овом празнику, гдје можете отићи и како да га прославите.

Ево неколико приједлога

Као што смо већ споменули, за 1. мај најчешће се бира одлазак у природу на роштиљ, а једна од опција може бити и кратко путовање или излет.

Одлучите ли овај празник провести на отвореном опција је много, па тако можете роштиљати, учествовати у разним друштвеним и породичним активностима, играти занимљиве игре или једноставно уживати у природи.

Такође, можете се са пријатељима или породицом договорити и резервисати ласт минуте путовање. Понуда је разноврсна, а на вама је само да одаберете нешто по свом укусу. Постоје и бројне понуде у агенцијама, које нуде аранжмане, између осталог, рафтинг на Тари, али и посјете европских градовима попут Венеције, Амстердама, Будимпеште и сл.

Све у свему, није битно гдје ћете отићи… Битно је да се мало макнете од напорне свакодневице, бар на дан-два, те напуните батерије.   

Гдје можете отићи у околини Бањалуке?

Бањ брдо и Трешњик - Ово је најпознатије бањалучко излетиште, са којег се пружа невјероватан панорамски поглед на град. Излетиште је окружено шумом, стазама за шетњу и планинарење, али и изворима питке воде те уређеним мјестима за одмор и роштиљ. Иако Бањалучани ову локацију посјећују свакодневно, ипак је и даље многима омиљено мјесто за првомајски роштиљ.

Крупа на Врбасу је од Бањалуке удаљена око пола сата вожње, а представља прави бисер који посјећују туристи из цијелог свијета. Ово је савршено мјесто за бијег из градске вреве, а имаћете прилику да уживате у слаповима, жубору воде, али можете понијети и декицу и храну те направити пикник.

Шибови се налазе у непосредној близини Бањалуке и једно су од популарнијих излетишта за пикник и роштиљање, с тим да имају и неколико пјешачких стаза. На Шибовима се налази Планинарски дом, али и уређена мјеста за пикник, те се често бира као дестинација управо због мира и тишине.

Сутурлија је ријека која се улијева у Врбас, а њене обале су популарно излетиште до којег долазите за свега двадесетак минута пјешачења од центра града на Врбасу. Осим  тога, аутомобилом је могуће доћи на неколико стотина метара од самог кањона, што многи сматрају као велику предност.

Гдје можете отићи у другим општинама и градовима у РС?

Сви који живе у другим општинама и градовима у Српској сигурно већ знају која су то излетишта у окружењу која могу посјетити за Празник рада.

Но, ево неколико приједлога:

- Еко-оаза у селу Укриница у Теслићу,
- Излетиште у Вишеградској бањи,
- Излетиште Рајак у Приједору,
- Национални парк Козара и Еко-центар Љекарице,
- Излетиште Суручић у Ријечанима,
- Горанско језеро код Добоја,
- Брус, Врело Миљацке, Црвене стијене у Источном Сарајеву.

Такође, обале уз ријеке, попут Уне и Сане, такође су мјесто окупљања многих који бирају да 1. мај прославе у природи.

Још једна популарна дестинација је и Балкана код Мркоњић Града, али и језеро на Мањачи код Бањалуке те бројне друге дестинације.

Шта год да одаберете, најважније је да се окружите добрим друштвом и позитивном енергијом.
ОВДЈЕ можете читати које су најзанимљивије дестинације у БиХ.

(Независне)